Slovenija
995 ogledov

Nov vrhunski uspeh Ane Roš

Ana Roš, Chef’s Table Chef’s Table/Netflix
Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, se je uvrstila med 50 najboljših restavracij na svetu.

Restavracija Hiša Franko se je uvrstila na lestvico najboljših restavracij na svetu, natančneje na 48. mesto. Razglasitev letos najuspešnejših se je odvila v španskem Bilbau. 

Najvišje se je zavihtela Osteria Francescana iz Modene, v kateri ustvarja kuharski mojster Massimo Bottura. Najbolje ocenjen je bil že leta 2016. Bottura je zbranim dejal, da jih ne bo razočaral in da lahko svetu kuharski mojstri pokažejo še veliko več kot le svoje recepte. 

Za najboljšo kuharsko mojstrico so letos razglasili Clare Smyth iz londonske restavracije Core. Lani je ta naslov pripadel Ani Roš. "Neprestano me sprašujejo, zakaj je tako malo kuharskih mojstric, zakaj ne vidimo več žensk na najvišji ravni ... in zakaj ni več raznolikosti," je dejala Smythova. "Nimam odgovorov." Poudarila je, da morajo ustvariti boljše delovno okolje, vpeljati enakopravnost v restavracije in bolje "humano delovno okolje tako za moške kot ženske". 

Nagrado za življenjsko delo je prejel kuharski mojster Gaston Acurio iz Peruja, najboljši slaščičar je postal Cedric Grolet, restavracija Azurmendni pa je postala najbolj trajnostno usmerjeno restavracijo.  

Med restavracijami, ki so prvič na lestvici, se je najvišje uvrstila restavracija Disfrutar iz Barcelone. Najvišji skok po lestvici navzgor pa je uspel japonski restavraciji Den. 

Prvih deset restavracij

1. Osteria Francescana, Modena, Italija 
2. El Celler de Can Roca, Girona, Španija
3. Mirazur, Menton, Francija
4. Eleven Madison Park, New York, ZDA (najboljša restavracija v Severni Ameriki)
5. Gaggan, Bangkok, Tajska (najboljša restavracija v Aziji)
6. Central, Lima, Peru (najboljša restavracija v Južni Ameriki)
7. Maido, Lima, Peru
8. L'Arpege, Pariz, Francija
9. Mugaritz, Errenteria, Španija
10. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.