Slovenija
5 ogledov

Nova doma za Trebanjce

Zaposleni so se zahvalili direktorici, glavni medicinski sestri in hišniku. Žurnal24 main
Ob 30-letnici ustanovitve Sožitja Trebnje so v Trebnjem odprli bivalno enoto. Po več kot 30 letih so dobili tudi obnovljen in nadzidan zdravstveni dom.

Ob 30-letnici ustanovitve Sožitja Trebnje, društva za pomoč ljudem z motnjami v duševnem razvoju, so v Trebnjem odprli bivalno enoto. Tako so postali prvo društvo v Sloveniji, ki je sofinanciralo gradnjo takšnega doma.

 

Sodoben zdravstveni dom

Obnova. Poleg ambulante nujne medicinske pomoči so dobili prostore za pet splošnih ambulant. Uredili so tudi okolico, zgradili pločnik do vhoda in poskrbeli za dodatne parkirne prostore. Dodatnih delovnih mest za zdaj ne predvidevajo, jih pa pričakujejo, če bo sprejet zakon o zdravstveni dejavnosti, po katerem naj bi vsi imeli enako možnost oskrbe.

Skrb za odrasle
“Zamisel o bivalni enoti se je rodila iz skrbi, kaj bo s takšnimi ljudmi, ko starši ne bodo mogli več skrbeti zanje,” je povedal Štefan Velečič, predsednik društva. Projekt so načrtovali deset let, zadnjih pet let pa so na njem intenzivno delali. Za 15 ljudi bo priskrbljeno dnevno varstvo, v domu pa jih bo samostojno živelo 12. Naložba je bila vredna 1,1 milijona evrov. Enaindvajset odstotkov je prispevalo društvo, 19 Občina Trebnje, skoraj 60 pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje, je izpostavila, da se bomo srečali z veliko težavo družin s starimi ljudmi z motnjo v duševnem razvoju, “zato je toliko pomembnejše, da mlada generacija zaživi sama”. Rešitev vidi v gradnji bivalnih enot, kot je trebanjska.

“Bilo je grozljivo”
V Trebnjem so po več kot 30 letih dobili obnovljen in nadzidan zdravstveni dom. Naložba je bila vredna 1,8 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je prispevalo slabih 18 odstotkov, občine ustanoviteljice 40, preostalo pa zdravstveni dom, ki je moral najeti 450 tisočakov kredita za sedem let, je pojasnila direktorica Elizabeta Žlajpah. Največja pridobitev je ambulanta nujne medicinske pomoči.

Kot so povedali zaposleni, je bilo med gradnjo, ko je oskrba pacientov kljub temu nemoteno potekala, predvsem veliko prahu in hrupa. “Vsak dan smo to doživljali, ampak vseeno z nekim veseljem in pričakovanjem, da bo enkrat konec ter da bo obnova za vse velika pridobitev,” je izpostavila Darja Vidmar, glavna sestra. “Med gradnjo je bilo grozljivo. Ravno pri meni je bila srčika dogajanja, ker so skozi moje okno gradili jašek za dvigalo,” pa je povedal zdravnik Zdenko Šalda.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.