Slovenija
891 ogledov

Nova raziskava: Tako Slovenci ocenjujejo ukrepe in trenutne razmere

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Nova raziskava Mediane o zaskrbljenosti glede trenutnih razmer, ukrepov in oceni dela vlade ter organizacije cepljenja.

Za svoje življenje in življenje bližnjih je zaskrbljena skoraj polovica vprašanih, skoraj 60 % sodelujočih pa meni, da se druge države z epidemijo koronavirusa spopadajo bolje kot v Sloveniji, kaže najnovejša raziskava Mediane.

Delež zaskrbljenih se ponovno približuje stopnjam, ki smo jim bili priča zgodaj spomladi. Slednjih je namreč že 46 %, septembra pa je ta delež znašal 39 %. Obenem je ponovno upadel delež tistih, ki niso zaskrbljeni, in sicer s 35 % na 26 %.

 | Avtor: Mediana Mediana
Kljub napovedim, da bi lahko ob slabšanju epidemiološke situacije v Sloveniji uvedli strožje ukrepe, se zaenkrat to še ne pozna v odnosih javnosti do ukrepov. Zaenkrat je raziskava edino spremembo zaznala v statistično značilnem padcu deleža tistih, ki menijo, da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v njihovo osebno svobodo. Teh je bilo v septembru še več kot polovica - 53 %, v oktobru pa delež slednjih znaša 45 %.

V primerjavi z mesecem septembrom je večji delež (za 5 odstotnih točk) ljudi, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo, kar je v škodo zdravju.

V primerjavi s preteklim mesecem je raziskava zaznala tudi gibanje v pozitivno smer za oceno vlade glede sprejemanja pravih odločitev in pripravljenosti na prihodnje izzive, vendar je rast deleža nizka. Ocene vlade na različnih področjih cepljenja v primerjavi s septembrom je nižja za pridobivanje zadostnega števila cepiv (za 3 odstotne točke) ter organizacijo cepljenja prebivalcev Slovenije (za 5 odstotnih točk).

Na drugi strani je za 3 odstotne točke narasel delež tistih, ki vlado pozitivno ocenjujejo glede komunikacije, vendar pa je slednjih še vedno manj kot petina. Za kar 7 odstotnih točk je od zadnjega merjenja narasel delež tistih, ki menijo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje, kot to uspeva Sloveniji.

V primerjavi s preteklim mesecem v deležu optimistov ali pesimistov glede stanja po koncu epidemije koronavirusa ni bilo zaznanih bistvenih sprememb. Še vedno okrog 58 % vprašanih meni, da se bo običajno življenje spremenilo na slabše, manj kot petina pa meni, da se bo spremenilo na bolje ali ostalo enako.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 19. in 21. oktobrom 2021, v njej pa je sodelovalo 505 ljudi.

Mateja Logar Slovenija To so predvideni ukrepi, če bodo okužbe še naraščale
Komentarjev 6
  • Nakladač 20:17 28.oktober 2021.

    https://filozof91.blogspot.com/2021/10/kaos-v-sloveniji.html Moj pogled na stanje v Sloveniji. ;)

  • ico8 17:59 28.oktober 2021.

    Boschji Zupan, a kej buba, ce si tako pameten kot ti?

  • Avatar MS
    MS 11:49 28.oktober 2021.

    Edini ukrep ki bi 100% ustavil pandemijo je: Obvezno cepljenje za vse razen za tiste ki so zdravstveno kontraindicirani! Prisilna 3 mesečna karantena na Povšetovi ali Dobu za vsakega kršitelja kateregakoli od ukrepov! Res da je ukrep rigorozen a iz ...prikaži več izkušenj je razvidno da covid-kretene nič ne ustavi razen stroga prisila! Nasvetom stroke in moledovanju vlade se arogantno smejejo in z neupoštevanjem ukrepov brezčutno prenašajo okužbe! Ljudje umirajo! DOST JE!