Slovenija
11777 ogledov

A1 lite: Nova rešitev za vse, ki imajo slab internet

Televizija (TV)
A1 po novem ponuja novo rešitev za okrog sto tisoč gospodinjstev na podeželju, ki doslej niso imela dostopa do širokopasovnega interneta in HD televizije.

Ključna novost je, da se internet in televizija zagotavljata prek 2600 MHz frekvenc, na katerih ni mobilnih uporabnikov, tako da obremenitev omrežja ne bo vplivala na izkušnjo gledanja televizije. "Vsak večer zagotavljamo deset megabitov na sekundo, to je dovolj za gledanje HD programov na dveh televizijah," zagotavljajo v A1. 

Pravijo, da so to storitev uvedli prvi v Evropi in med prvimi na svetu. Pri nas je za to storitev aktiviranih že 30 baznih postaj. Storitev bo najprej na voljo v občinah Tržič, Šentilj, Kungota, Pesnica, Črnomelj, Semič in Metlika, obljubljajo pa, da bo kmalu na voljo tudi drugod. 

Potrebna je montaža zunanje antene, tankega belega kvadrata velikosti približno pol metra krat pol metra (na fotografiji spodaj), da se zmanjša izguba signala znotraj hiše. Frekvence, ki jih uporabljajo, so namreč primerne za veliko prenosa podatov, a imajo slabo penetracijo. Po UTP kablu signal nato potuje do notranjega ruterja in televizijskega sprejemnika. 

Antena za A1 Lite | Avtor: A1 A1

V primeru vezave za dve leti, je montaža v vrednosti 250 evrov brezplačna. 

A1 na teh paketih pričakuje nekaj deset tisoč uporabnikov, toliko uporabnikov imajo tudi na paketih domačega interneta, kjer ni vključene televizije. 

Paket A1 Kombo lite S ima 35 TV programov in hitrost interneta 20/5 ob vezavi stane 36,99 evra na mesec, paket L pa 180 programov in hitrost interneta 40/5, stane pa 49,99 evra na mesec. Vključen je tudi ogled za nazaj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • dusan72 01:48 23.januar 2019.

    Naj gospod urednik popravi prvi stavek, ker nima ne repa ne glave. Posledično je tudi preostanek članka nejasen.

  • blayo 01:14 23.januar 2019.

    Prvič, kaj naj bi pomenilo to "slab internet"??? Drugič pa 2600 MHz je klasičen B7 FDD LTE band. In halo, kaj naj bi to pomenilo da na tem pasu ni mobilnih uporabnikov??? Vsi uporabniki na tem pasu so t.i. mobilni ...prikaži več uporabniki samo da se pač ne premikajo. Amapk kaj ima to veze, ko se enkrat 10 takšnih povezuje na isto bazno in vsi lupijo dol imaš pa problem. Poleg tega pri takšni frekvenci mora bit bazno postajo dejansko v vidnem polju.

  • Avatar praufo
    praufo 20:07 22.januar 2019.

    drago, predrago!