Slovenija
17763 ogledov

Nakup novega telefona: Se vezava splača ali ne?

Trgovina z mobilnimi telefoni
Večina Slovencev se za nakup mobilnega telefona veže. Pa se to res splača?

Se splača mobilni telefon kupiti v trgovini ali prek spleta ter izbrati nizkocenovnega ponudnika ali se je bolje za dve leti vezati pri enemu izmed velikih treh mobilnih operaterjev?

Preden se lotite izračuna, je pametno poznati svojo porabo. Če mesečno nikoli ne porabite več kot dva gigabajta prenosa podatkov, jih v paketu najbrž ne potrebujete 60, hkrati pa je pametno pri porabi imeti nekaj rezerve.

Drugo vprašanje je, kakšen telefon si želite. Ob tem pri izračunu upoštevajte tudi cene v prosti prodaji in ne le pri operaterjih. Če boste telefon naročali s Kitajske, morate pri izračunu upoštevati tudi dejstvo, da boste morda morali plačati DDV in da bo uveljavljanje garancije dolgotrajnejše, dražje in bolj zapleteno, morda tudi neuspešno.

Mobilni telefon Huawei mate 20 lite | Avtor: Huawei Huawei

Informativni izračun smo opravili za Huawei Mate 20 lite. Izbrali smo pakete, ki ponujajo po 30 gigabajtov prenosa podatkov, pri Telekomu Dostopni A, ki stane 24 evrov na mesec, pri A1 paket Go! S za 18,99 evra in pri Telemachu paket Še več, ki vključuje 50 gigabajtov prenosa podatkov in stane 17 evrov na mesec. Pri Telekomu in Telemachu lahko uporabniki drugih storitev naročnino znižajo za dva evra, kar v dveh letih pomeni 48 evrov manj za naročnino, enako velja tudi pri A1 za uporabnike paketov Kombo in paketa Domači internet. A1 dodatno ponuja še en evro popusta na e-račun, ki ga menda koristi ogromna večina uporabnikov. Tri evre na mesec v dveh letih pomeni 72 evrov. Telekomov paket v primerjavi vključuje tudi 20 minut klicev iz Slovenije v EU.

Ob vezavi za dve leti za telefon in mobilni paket pri Telekomu plačaš skoraj 900 evrov, pri A1 696 evrov (če vzameš večji paket Go! M s 60 GB prenosa podatkov in e-račun pa 660 evrov) in pri Telemachu 670 evrov. Te skupne mesečne stroške je treba upoštevati pri izbiri, nato pa se vsak uporabnik sam odloči, koliko mu pomenijo hitrost omrežja na lokacijah, kjer preživi največ časa, dodatne storitve in podobno.

Zakaj se ne bi vezali le za eno leto?

Telekom sicer ponuja tudi vezavo le za eno leto, ki jo je po naši oceni smiselno izbrati, saj je skupni strošek za telefon le 36 evrov višji kot pri vezavi za dve leti.

Pri A1 je zanimivo skupni strošek za telefon in naročnino celo nižji, če izbereš višji paket GO! M, ki ponuja 60 gigabajtov prenosa podatkov. V dveh letih z izbiro dražjega paketa zaradi nižjega stroška za telefon prihraniš 12 evrov.

Kaj pa redna prodaja in nižja naročnina?

V redni prodaji pri Telekomu Huawei Mate Lite stane 429,99 evra, pri A1 in Telemachu pa 349 evrov. V Big bangu je nekaj dražji, stane 379,99 evra, a hkrati omogočajo nakup na deset obrokov brez obresti.

Kdor telefon kupi v prosti prodaji, lahko izbere najcenejšega operaterja. Kot primerljiva paketa smo izbrali drzni bob in hot maxi, ki za 9,99 evra na mesec ponujata 20 gigabajtov prenosa podatkov, torej nekaj manj kot zgoraj izbrani paketi.

Ob nakupu v Big Bangu na obroke bi deset mesecev plačeval 47,98 evra na mesec, nato pa le še 9,99 evra naročnine. Skupni strošek v enem letu bi bil slabih 500 evrov, v dveh letih pa 620 evrov, kar je od 50 do 280 manj kot ob dveletni vezavi pri operaterjih. Če bi imel uporabnik pri Telemachu tudi druge storitve, bi imel dva evra mesečno popusta na mobilni paket, kar pomeni, da bi bila razlika med vezavo in nakup telefona v trgovini le dva evra v dveh letih. 

Skupni stroški v enem letu v primerjavi z vezavo pri Telekomu pa so 136 evrov nižji. 

Kdor bi telefon kupil z denarjem, bi prihranil še 30 evrov več, saj je telefon pri Telemachu in A1 cenejši kot v Big Bangu, na nemškem Amazonu pa se ga da z dostavo dobiti za 332 evrov, torej še 17 evrov ceneje.

Kdor nima vezave, se lahko takoj odzove na ugodnejšo ponudbo na trgu in morda tako ustvari še dodaten prihranek.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Darko Štojs 11:32 01.januar 2019.

    Do sedaj sem še vse telefone jemal z vezavo samo tako ne bo več ker sem že pred leti ugotovil,da je BREZ veze plačevati take cene za mesečne pakete pri operaterjih. Imam pri BOBu paket za 11 eur in kaj ...prikaži več več sploh ne rabim a poprej imel pa paket za več kot 25 eur na mesec.Telefon po novem bom pa raje kupil kar v trgovini ali pa preko interneta.V tujini imajo mobilni operaterji čisto drugače in dobiš telefon v srednjem rangu skoraj zastonj če se vežeš na njih,vse je ceneje v tujini

  • Avatar Lucipin
    Lucipin 10:11 25.december 2018.

    Žurnal24 Zakaj zraven prištejete naročnino? Ker naročnino plačaš če si se vezal al pa ne.. Ne folka nategovat in pisat da več plačaš telefon kot bi ga kupil v prosti prodaji.. In ne prodajat buč..

  • Vesna Dolšak 14:06 24.december 2018.

    Vse te razno razne vezave in telefoni na obroke so en velik nateg za naivne ovčke.