Slovenija
88 ogledov

Nova ulica bi morala imeti slovensko ime

Džamija v Ljubljani Facebook
Skupina prebivalcev ostro proti predlagani Džamijski ulici.

Prestolnica bo dobila tri nove ulice in park, o njihovem poimenovanju pa bodo svetniki Mestne občine Ljubljana odločali že danes popoldne. Tako bo Ljubljana najverjetneje dobila Park Edvarda Kocbeka, ter Žabjo, Plečnikovo in Džamijsko ulico.

S poimenovanjem slednje, torej ulice za Bežigradom v Ljubljani, kjer že stoji sicer nedokončan islamski center, se nikakor ne strinja skupina okoliških prebivalcev.

Ti so predstavnikom mestne uprave in mestnih svetniških skupin v teh dneh poslali dopis, v katerem navajajo, da ostro zavračajo predlagano ime in zahtevajo, da se Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti v Sloveniji in mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, izloči iz glasovanja o tem predlogu.

Zakaj Džamijska ulica?
Džamijska ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps

Džamijska ulica temelji na postavitvi Islamskega kulturnega centra. Ker je meščanom objekt na degradiranem območju poznan pod imenom džamija, ne glede na uradni naziv projekta, pobudniki predlagajo poimenovanje ulice po že sprejetem imenu objekta "Džamijska ulica". V tej ulici sicer ni stanovalcev, ki bi jih poimenovanje finančno bremenilo.

Bežigrajčani: Nova ulica mora imeti slovensko ime

Skupina treh podpisanih prebivalcev Bežigrada se s predlagatelji ne strinja. Kot piše v pojasnilu, je ime Džamijska ulica pravopisno nepravilno, beseda džamija pa je tujka, ki je slovenski pravopis ne predlaga: "Vidimo, da tam stoji mošeja, zato dodatno poimenovanje Džamijska ulica ni potrebno," dodajajo in ob tem spomnijo na številne negativne komentarje v zadnjih dneh: "Zato predlagamo, da dobi nova ulica neko ustrezno slovensko ime. Slovenci imamo dovolj znamenitih ljudi, na primer pisatelja lngoliča, pesnika Kovida, ali pa kakega skladatelja, znanstvenika, izumitelja,ki bi si zaradi svojega dela in dosežkov zaslužili obeležje v imenu ulice," so zapisali.

džamija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot že rečeno, bo ljubljanski mestni svet  spremembe poimenovanj ulic in parkov v Ljubljani obravnaval danes popoldne.

Kot je pred dnevi za Reporter dejala svetnica SDS Mojca Škrinjar, ga v njeni svetniški skupini ne nameravajo podpreti: "V Ljubljani ne poznamo Cerkvene niti Parlamentarne ulice, torej ni ulice, imenovane po stavbi, zato se nam zdi še toliko bolj nenavaden predlog nekaterih članov komisije za ulice. Drug razlog za naše nestrinjanje je tudi obseg te površine, ki mu predlagatelji želijo dati tako ime, kajti površina ne zadošča niti za objekt, ki bi mu lahko rekli ulica, gre pravzaprav za dovoz k džamiji, zgrajeni s katarskim denarjem," je dejala Škrinjarjeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
 • zdrej 12:02 27.junij 2017.

  Ma kaj je to narobe, saj je to območje s krščansko tradicijo. Muslimanska vera je tu nova, je vera prišlekov. Imajo sicer pravico do svoje vere, VENDAR, ponavljam VENDAR njihova dejanja ne smejo kršiti naših zakonov. V primeru da jih, ...prikaži več veljajo naše kazni, čeprav bi bilo mogoče smiselno uporabiti njihove, ker so hujše. S tem da imajo dovoljen svoj "center", imamo argument, da nismo kot njihovi soverniki na BV, ko ubijajo ljudi "napačne" vere. Seveda v kolikor argumenti pri njh štejejo. Če bodo pa to začeli, pa verjemte, da bo teklo veliko krvi tudi pri njih.

 • Avatar križar
  križar 09:00 27.junij 2017.

  Predlagam ime: OBREZANA CESTA,za marostarje je dobr?

 • LukaMB 22:03 26.junij 2017.

  Ulica pedofila in lažnega preroka mohameda 1. S tem imenom bi se mogoče strinjali.Ste mogoče videli že, da bodo naši vrli oblastniki baje ostali pri imenu "džamija", so si tako napolnili žepe? Takoj ko se zamenja oblast bomo to ...prikaži več invazivno zgradbo teroristov zrušili in to z večino v parlamentu! Moramo po poti Slovaške! Ban to islam and ban to qu'ran! Živela EU in živeli Slovani in živela Slovaška, ki je že prepovedala te sprane glave.