Slovenija
14952 ogledov

Nova vlada lahko naredi seznam, ki se ga Janševi podporniki bojijo

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik vlade Robert Golob je na Gregorčičevi 20 prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše.
Informacijski pooblaščenec se je opredelil glede priprave seznama novo zaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev.

Vlada Roberta Goloba je organom v sestavi in vladnim službam naročila, da pripravijo poimensko preglednico novo zaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev za obdobje od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022. Poimenski seznam naj bi tako vseboval podatek o nazivih, plačnih razredih in tipih zaposlitve. 

Pojavilo se je vprašanje, ali je takšno zbiranje osebnih podatkov zakonito in ali ima vlada za to sploh pravno podlago. Vprašanje je bilo med drugim izpostavljeno v oddaji Tarčna na TV Slovenija. 

"V zvezi s tem informacijski pooblaščenec, glede na razpoložljive informacije iz medijev, pojasnjuje, da vlada v skladu s 5. členom Zakona o vladi nadzoruje delo ministrstev in je tako glede na sorazmeren obseg podatkov in namen obdelave upravičena do teh informacij, saj gre za organe v sestavi ministrstev in vladne službe in ne za npr. neodvisne države organe ali druge organe, katerih dela ne nadzoruje," pojasnjujejo v uradu. Dodajajo, da gre pri tem naboru in vrsti podatkov "celo za prosto dostopne informacije javnega značaja po 3. odstavku 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), po katerem so, ne glede na zakonske izjeme (tudi varstva osebnih podatkov), prosto dostopni podatki v zvezi z delovnim razmerjem javnega uslužbenca in/ali v povezavi s porabo javnih sredstev". 

Podatki o zaposlitvah javnih uslužbencev so prosto dostopne informacije javnega značaja, o čemer je informacijski pooblaščenec že večkrat odločal. "Gre torej za povsem isto pravno podlago kot pred časom pri javni objavi plač zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve, o čemer so mediji obširno poročali ter tudi povzeli istovrstno stališče informacijskega pooblaščenca," so še dodali. 

Spomnimo, ministrstvo za notranje zadeve je pod vodstvo Aleša Hojsa objavljalo podatke o plača policistov. O tem smo med drugim poslali v članku Čistilka na policiji 1800 evrov bruto, hišnik 2500, administratorka pa 2600?.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • groffriedrich 16:57 03.junij 2022.

    Seznam bo dolg.Nekdo bo šel v arest oziroma nekaj njih.😀

  • Avatar Leon
    Leon 16:50 03.junij 2022.

    Seznam za Dob je narejen samo še številke celic manjkajo .

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:26 03.junij 2022.

    Podatki o plačah javnih uslužbencev bi morali biti javno dostopni, saj gre navsezadnje za naš denar. Vlada, vi le pripravite spisek.