Slovenija
19109 ogledov

Nova vremenska napoved za letošnjo jesen

jesen vreme sonce
Objavili so novo srednjeročno napoved za letošnjo jesen. Kaj lahko pričakujemo?

Vremenski portal Ciklon je na osnovi ameriškega modela CFSv2 pripravil srednjeročno vremensko napoved za letošnjo jesen. "Čaka nas precej dinamično vreme," pravijo. Vremenske fronte naj bi večinoma potovale proti Sredozemlju, kjer naj bi padla nadpovprečna količina padavin.

Kako kaže po posameznih mesecih? Septembra naj bi največ dežja padlo na območju Sredozemlja in jugovzhodne Evrope. Izrazito topleje od dolgoletnega povprečja naj bi bilo zlasti na Finskem in nad večjim delom Srednje Evrope, nekoliko hladneje pa v bližini Črnega morja. "Pri nas bo verjetno padlo nekoliko več padavin, kajti pod grebenom bodo nastajala številna višinska jedra hladnega zraka, bo pa kakšno stopinjo do dve topleje od dolgoletnega povprečja 1981-2010," so zapisali pri Ciklon.si.

Oktobra naj bi se greben z visokim zračnim pritiskom preselil nad območje zahodne Evrope. "To pomeni, da bi dobili več prodorov od vzhoda, kar pomeni, da bi bilo lahko prvič po letošnjem marcu pri nas hladneje od dolgoletnega povprečja. Največ dežja naj bi padlo na območju Balkana in jugovzhodne Evrope, normalna količina pa pri nas, s tem, da bo več dežja na vzhodu, nad Skandinavijo in nad Vzhodno Evropo," napovedujejo.

Vremenska napoved za jesen Dolgoročna napoved Svet Accuweather napoveduje, kakšna bo jesen

November bo toplejši od povprečja

"V mesecu novembru naj bi bilo izrazito območje visokega pritiska spet bolj proti severu Evrope s središčem nad Norveškim morjem, nad severnim delom Atlantika pa naj bi bilo večinoma negativne anomalije geopotencialnih višin. Ob taki vremenski sliki lahko pri nas pričakujemo toplejše vreme od dolgoletnega povprečja, verjetno tudi z občasnimi napadi subtropskega anticiklona. Največ padavin naj bi padlo na območju jugozahodne Evrope in na območju Balkana," še napovedujejo. Največ padavin pričakujejo v jugozahodni Evropi in na območju Balkana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.