Svet
30371 ogledov

Accuweather napoveduje, kakšna bo jesen

Vroče poletje v Walesu
Vročina od VB do Ukrajine, nevarnost gozdnih požarov v Skandinaviji. Kaj pa pri nas?

Po nadpovprečno vročem poletju v večini zahodne Evrope in delu Velike Britanije, bo toplo vreme vztrajalo tudi jeseni, v dolgoročni napovedi pišejo pri vremenskem portalu Accuweather.com. Zaradi toplega in suhega vremena v Skandinaviji bo prisotna nevarnost gozdnih požarov, medtem ko bo jug Evrope, od Italije do Grčije moker zaradi neurij in neviht. 

Nadpovprečno toplo na zahodu Evrope

Nadpovprečno toplo vreme bo po napovedih vremenoslovcev v zahodni Evropi vztrajalo do oktobra. Po besedah meteorologa Alana Repperta bodo v Združenem kraljestvu temperature v povprečju za eno do dve stopinji višje od normalnih temperatur za ta letni čas. Podobnemu odstopanju bodo priča tudi v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem in v Nemčiji. 

Občuten padec temperatur je pričakovati novembra, ko bodo Veliko Britanijo, severno Francijo in zahodno Nemčijo zajele pogostejše padavine. Pozen jesenski dež bo prinesel ne le olajšanje zaradi vročine, ampak bo tudi namočil osušeno zemljo. 

Skok v vodo Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka prihodnji vikend

Obilno deževje je pričakovati od zahodne do severne Irske, na zahodu Škotske ter po celotnem britanskem otoku. "Gladina rek se bo postopoma dvignila, suša se bo zmanjšala, predvsem v Walesu in zahodni Angliji," je napovedal meteorolog Tyler Roys

Moker november lahko pričakujejo tudi v Parizu, Bruslju in Kölnu, medtem ko bodo padavine na jugu, od Lyona v Franciji do Stuttgarta in Berlina v Nemčiji manj konsistentne. 

Pas na zahodu, od Portugalske do zahodne Francije bo od septembra do oktobra priča pogostejšim nevihtam in neurjem z močnejšim vetrom. V tem času obstaja nevarnost poplav ter vetroloma. Temperature bodo rahlo nad povprečjem. 

Pri nas nevihte in neurja

Nevihtni oblaki | Avtor: Profimedia Profimedia

Sonce Vreme Svet Nova tehnologija daje dolgoročno napoved

Popoldanske nevihte so ohlajale Italijo, Grčijo in zahodni Balkan že poleti, medtem ko je bila preostala Evropa nadpovprečno topla in suha. Po napovedih Accuweather.com se bo ta vzorec nadaljeval tudi septembra, medtem ko bo oktobra in novembra padavin z nalivi še bistveno več. 

Za Grčijo to pomeni konec nevarnosti pred gozdnimi požari, prinaša pa tveganje za poplave in plazove, predvsem na območjih, ki so po požarih v zadnjih letih opustela. Medtem ko bo september po pričakovanju na tem območju toplejši od povprečja, bodo temperature od oktobra do novembra nižje kot običajno. 

Nevarnost požarov v Skandinaviji

Nadpovprečno visoke temperature s sušo pričakujejo v Skandinaviji, zaradi česar bo povečana nevarnost gozdnih požarov. Oktobra in novembra bodo temperature precej nižje, v primerjavi z vročinskim valom, ki smo mu bili priča poleti, a bo nevarnost požarov zaradi suše še naprej precejšnja. Snežnih padavin bo v Oslu, Stockholmu in Helsinkih novembra zaradi suše manj kot prejšnja leta. 

Gozdni požar na Švedskem | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako bodo nadpovprečno visoke temperature s sušo jeseni vztrajale nad vzhodno Evropo, vse od vzhodnega Balkana do Ukrajine. Suša bo najhujša v Ukrajini, Moldaviji, Romuniji in Belorusiji, kjer bo do novembra zelo malo dežja. ž

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miho 08:30 17.avgust 2018.

    Zdaj bi pa že rabili vremenski inženiring.

  • NeAnonimni 13:59 16.avgust 2018.

    A na skandinaviji bodo pa mel težave s požari? A se avti spontano vžigajo? :)