Slovenija
845 ogledov

Nove lokacije na seznamu "prepovedanih"

Triglav iskalna akcija PU Kranj
Vas mika v gore? Ne hodite.

Ne želijo dodatno obremeniti reševalnega in medicinskega osebja

Planinska zveza Slovenije je danes vse obiskovalce gora pozvala, naj se glede na trenutne razmere aktivnostim v gorah odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, v družbi domačih.

"Za preprečitev širjenja novega koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma - gore nas bodo počakale, planinske koče pa so tudi do nadaljnjega zaprle svoja vrata. Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja," so opozorili.

Prevoz s helikopterjem lahko odklonijo

Tudi Gorska reševalna zveza Slovenije odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, "še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne" - zaradi trenutnega stanja namreč nastajajo omejitve tudi pri gorskem reševanju. "Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, saj v tej situaciji ni nič samoumevno," dodajajo.

Zaprte tudi vse planinske koče

Do preklica so zaprte tudi vse planinske koče, plezalni centri in telovadnice. Vse obiskovalce gora Planinska zveza Slovenije poziva k upoštevanju naslednjih priporočil: "Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ..."

Poleg tega svetujejo, naj članstvo odsekov in alpinističnih klubov ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh večraztežajnih smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, skratka vseh dejavnosti, pri katerih se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd.

dezurni@zurnal24.si

letališče vkrcanje čakanje let Slovenija Prepozno za vrnitev v Slovenijo? Ukinjen je letalski potniški promet. Razkužilo Nevarno Slovenija Pozor, to razkužilo ne deluje proti koronavirusu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.