Slovenija
1449 ogledov

Prepozno za vrnitev v Slovenijo? Ukinjen je letalski potniški promet.

letališče vkrcanje čakanje let
Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo začela veljati opolnoči in bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Brez odobritve ni letov

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje (t. i. ferry flights).

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene. Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

Podobni ukrepi v sosednjih državah

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je sicer v nedeljo povedal, da bodo na tak način svoj zračni prostor v prihodnjih dneh zaprle tudi okoliške države.

V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, so za STA povedali, da čakajo na vladni odlok, nato pa bodo v skladu z njim sprejeli ukrepe. Fraport Slovenija ima sicer okoli 480 zaposlenih, večina pa jih skrbi prav za potniški promet. Za tovorni jih je zadolženo približno 50, tu so potem še gasilci in ostalo letališko osebje.

V družbi so povedali še, da prejemajo številne klice Slovencev, ki so zaradi odpovedi letov obtičali po svetu. Iščejo tudi rešitve, kako bi jih pripeljali domov.

dezurni@zurnal24.si

prenova stanovanja Slovenija Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika
Komentarjev 2
  • asmas1965 17:43 16.marec 2020.

    včearj sem gledal na pop tv kako je neki vujović odšel na kratek oddih v bolivijo.Sedaj joče kako nazaj.Ostane naj tam doli dokler ne bomo vsi zdravi.Tudi jaz bi moral prejšni teden NUJNO v poslovno Torino pa nisem šel.ko jebe ...prikaži več denar .tip je šel na lušno namesto da bi milsil s glavo.Če se nekaterim butljem oz idiotom ne da dopovedat da naj bodo doma naj pa gredo za vedno ven.

  • d99351bd01efe321facdfd4a346d614350f9d28a 17:32 16.marec 2020.

    Delovna raja na minimalcu zihr ni nekje v tujini. Ostali pa majo presežek v € in se bojo znajdl.