Slovenija
11079 ogledov

Nove prostore zasebne OŠ montessori blagoslovil nadškof Stanislav Zore

Center Montessori Saša Despot
Šolo bo obiskovalo okoli 200 otrok, ki so pred tem obiskovali vrtec montessori.

V Ljubljanskem Podutiku so se odprli novi prostori Centra montessori, v katerem bosta delovala zasebna OŠ montessori ter Vrtec montessori, ki sta imela doslej prostore v ljubljnaksih Dravljah. Učenci imajo v novih prostorih pouk od ponedeljka, danes pa bo zagotovo eno najlepših in najmodernejših šol v Sloveniji uradno odprl predsednik Borut Pahor, blagoslovil pa nadškof Stanislav Zore. 

Blagoslov Centra montessori | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

Lastnika zakonca Demšar

Gre za okoli 3,3 milijone evrov vredno naložbo. Sama gradnja je stala okoli 2,7 milijona. "Poleg manjšega dela lastnih sredstev gre za financiranje preko kredita, ki znaša 2,2 milijona evrov in ga bomo odplačevali z uporabo," pravi ravnatelj šole in eden od ustanoviteljev Inštituta montessori v Sloveniji Pavel Demšar. Soustanoviteljica je njegova žena, Melita Kordeš Demšar, ki je tudi direktorica inštituta. Nova šola je ena od enot Inštituta montessori. Ustanovitelja in lastnika inštituta sta prispevala okoli 100.000 evrov,  pol milijona evrov za nakup zemljišča pa sta si sposodila pri sorodnikih, znancih in starših otrok. Dolg vračata s prihodki iz poslovanja šole, vrtca in seminarjev, ki jih prirejata za učitelje. Sredstev iz donacij je malo, glavnino materialnih sredstev v zasebnih šolah morajo plačati starši, poudarja Demšar. 

V Sloveniji delujeta dve OŠ montessori, ena v Ljubljani in ena v Mariboru. Vrtcev, kjer delajo po pedagogiki montessori, je več. 

Plačilo šolnine glede na socialni status

Polna šolnina na njihovi šoli znaša 230 evrov. Tiste, ki vložijo prošnjo za olajšavo, razporedijo v razrede od 105 do 230 evrov. "Lahko bi vsem zaračunali polno ceno, vendar želimo, da imajo možnost tudi družine, ki so manj premožne, in da tisti, ki lahko plačajo več, plačajo več," pravi Demšarjeva. Iz državnega proračuna je kritih za vsakega učitelja 85 odstotkov njegove bruto bruto plače. "Dobimo torej samo denar za učitelje," pravi. Občina Ljubljana sofinancira del obratovalnih stroškov. V šolo prihajajo otroci iz Ljubljane in njene širše okolice, tudi Grosuplja.

Center Montessori | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prostor samo za otroke, ki so obiskovali vrtec montessori  

Šola bo prihodnje leto sprejela 25 novih otrok, na šoli jih je že 116. Skupno šola lahko sprejme 200 otrok. Predvpis za šolo je že zaključen, zapolnjenih imajo že vseh 25 mest in podpisane že skoraj vse pogodbe. Prednost pri vpisu imajo otroci, ki so že obiskovali vrtce montessori. "Nekaj mest zapolnijo otroci iz našega vrtca, sicer pa skušamo biti odprti tudi za druge montessori vrtce. Potem pa zmanjka prostora," pove Demšarjeva. Vrtce, ki delujejo pod okvirjem Inštituta montessori, obiskuje okoli 100 otrok. 

Verouk po izbiri

"Vsaka montessori šola naj bi imela duhovno komponento, s pomočjo katere bi lahko otrok rasel. Naša šola je izbrala za duhovnost krščanstvo, ker je to naše okolje," pravi Demšarjeva. Otroci tako lahko enkrat tedensko obiščejo tiho sobo, kjer poteka pouk kateheze, kar velja kot verouk, zakramente pa otrok opravi v župniji. V zadnji triadi imajo predmeta Vera in kultura in Etika in državljanska vzgoja, kjer spoznavajo različne veroizpovedi s poudarkom na krščanstvu. 

Molitve načeloma ni, si pa veliko otrok izbere molitev kot način umiritve pred jedjo. "Veliko otrok izbere molitev, ker to delajo doma," pravi Demšarjeva. 

Center Montessori | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hiša otrok Dravlje Zasebne šole Slovenija Zasebniki gradijo, ministrstvu pa zmanjkuje

Tudi privrženci Sai Babe

Šola montessori v Ljubljani sicer deluje od leta 2010. Šole ne obiskujejo le otroci kraščanske veroizpovedi, amapk tudi drugih veroizpovedi. Imeli so že budiste ali privržence indijskega guruja Sai Babe. Demšarjeva pravi, da starše seznanijo s tem, da njihovo delo temelji na krščanskih vrednotah. "Šola je odprta za vse. Tako mora bit po zakonu in nikogar ne vprašamo, ali je krščen ali ne. Tukaj niso samo otroci, ki niso verni, pač pa tudi otroci drugih veroizpovedi. Nimamo pa nikogar iz islama," poudarja Demšarjeva. 

"Tukaj veljajo krščanske vrednote"

Na vprašanje, ali bi muslimanske veroizpovedi sprejeli pa odgovori: "Če bi se starši strinjali z našim programom in našimi vrednotami. Staršem povem, da tukaj veljajo krščanske vrednote. Otroke učimo, če te kdo udari, ne udariš nazaj, ampak se pogovorimo."

Komentarjev 34
  • stary1 09:50 02.februar 2018.

    Primerjava plače zdravnik in učitelj Učitelj lejko ima nasproti zdravniki plačo na nivoju tajnice Sem pozna enega učitelja , v osnovni šoli je naredil samo 7 razredi,, pa je osmi razred naredil preko posebne osnovne šole, potem pa se je ...prikaži veče je se je lejko vpisal na učitelišče in je učil slovenščino celi ljubi cajt do penzije,, pa še pomočnik ravnatelice je bil , pa od 16 let starosti je bil v partiji in še gnes je živ parazit frdamani,, Ma zelo veliko penzijo - kje je tu pravica

  • stary1 08:13 02.februar 2018.

    Je vprašala tovarišica v šoli ZAKAJ PARTIZANI NISO IMELI SPOLNIH BOLEZNI ? in Janezek odgovori ZATO KER SO SE BORILI ZA KURČEVO ZDRAVJE

  • stary1 08:08 02.februar 2018.

    Baje so vsi i so obiskovali posebno politično šolo v Kumrovec,,, zboleli za AIDSOM,, Nič čudnega ko so se pa samo v rit štepali in kot veste AIDS je bolezen homosexualcev,,,To je šiba božja za izrodke komunajzerske