Slovenija
62391 ogledov

Novi odlok o mejnih prehodih, od ponedeljka spremenjeni postopki za karanteno

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Novosti pri karantenskih odločbah.

Vlada v novem odloku o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah schengenskega območja spet uvaja možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. V skladu s petim protkoronskim zakonom pa se spreminjajo pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.

Novosti začnejo veljati v ponedeljek

Novi odlok, ki ga je vlada izdala na petkovi večerni dopisni seji, bo začel veljati v ponedeljek in bo nadomestil dosedanji odlok. V njem vlada ohranja določitev kontrolnih točk na notranjih mejah, na katerih je v času njihovega obratovanja edino dovoljen prestop državnih meja. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Seznam rdečih držav raste, tudi Hrvati zabeležili rekord

Ob tem pa novi odlok nekoliko razširja možnost prestopanja državne meje zunaj kontrolnih točk ob meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Doslej je bil ta prestop dovoljen samo državljanom Slovenije in omenjenih treh držav na meji s posamezno državo, po novem pa bodo mejo zunaj kontrolnih točk lahko prestopali tudi državljani EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

Z odlokom se črtajo doslej veljavna pravila odrejanja karantene ob vstopu v Slovenijo, saj peti protikoronski zakon, ki je začel veljati danes, določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom.

Novosti pri karantenskih določbah

Kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, policija na meji tem osebam že od danes ne izdaja več karantenskih odločb, ampak te osebe napoti v karanteno na domu, pri čemer izda poseben obrazec. Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, pa lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, so medtem na vladnem uradu za komuniciranje zapisali v sporočilu po dopisni seji.

Bojana Beović COVID-19 V SLO Zdravje Bojana Beović: Številke bodo naraščale, ukrepe bo treba podaljšati

Kot so pojasnili, se osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo oseba nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, pa se v karanteno na domu napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, s katerim se oseba izkaže ob vstopu v Slovenijo in ki ji ga delodajalec posreduje pred prestopom državne meje.

Kako se izogniti karanteni

Karanteni se je mogoče ob prehodu meje izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Po določbah odloka mora biti test opravljen v državi EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in ne sme biti starejši od 48 ur.

Odlok ima 17 izjem

Odlok vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost novega koronavirusa dovoljuje tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu, člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Kot so pojasnili v sporočilu, pa med izjeme po novem ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države EU ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Odlok ob tem spet uvaja možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

dezurni@zurnal24.si

Direktor NIJZ Milan Krek je za STA povedal, da se bodo za tak korak odločili, če se bo pokazala potreba, a da so trenutno prioritete drugje. Ta sprememba odloka tako ne pomeni, da bo že v ponedeljek na meji vnovič potekalo preverjanje zdravstvenega stanja.

 
Komentarjev 6
  • bzovc 16:56 26.oktober 2020.

    Kdor misli, da je treba meje zaprti, na se doma zapre, ugane internet, tv in radio in čaka boljše čase. Prehodi meje niso vedno luksus. Morda za nekatere, ki gredo samo na dopust.

  • jakec42 07:07 25.oktober 2020.

    Ja za težko zaslužene vikende in jahte je treba poskrbet in za naše bogataše so zmeraj izjeme.

  • porko2 07:04 25.oktober 2020.

    Meje bi morale biti celo poletje zaprte, brez izjem in Slovenija bi bila sedaj zelena.