Zdravje > Aktualno
9433 ogledov

Bojana Beović: Številke bodo naraščale, ukrepe bo treba podaljšati

Bojana Beović
"Realno je pričakovati, da bi ukrepi trajali vsaj 14 dni, z veliko verjetnostjo pa en mesec," je dejala vodja svetovalne skupine.

V petek so naši zdravsteni delavci ob 7025 testiranjih potrdili 1961 okužb z novim koronavirusom, kar je največje število od začetka epidemije covida-19. Umrlo je 19 bolnikov, kar je prav tako rekord, pa tudi delež pozitivnih testov je bil najvišji doslej, in sicer 27,9 odstotka. 

Po petkovem največjem dnevnem številu potrjenih okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije covida-19 je zdaj vsaj ena okužba potrjena v vseh 212 slovenskih občinah. Prvo so tako potrdili še v Svetem Juriju v Slovenskih goricah. V petek so nove okužbe sicer potrdili v 182 občinah, največ v Ljubljani (263) in Kranju (117).

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Radio Slovenija dejala, da je visoke številke ne presenečajo in bodo še naraščale. "Tak potek je neizogiben, če poznamo, kako se bolezen širi," je dejala infektologinja. Po njenem bi bilo smiselno spremeniti način testiranja. "Vprašanje, ali ne bomo ob tako visokem številu pozitivnih testov spremenili načina testiranja, saj je takšno delo nemogoče, podatke o gibanju epidemije pa dobimo že iz podatka, koliko ljudi je sprejetih v bolnišnico," je pojasnila.

koronavirus Poljska covid-19 Slovenija Testiranje celotnega prebivalstva: Slovenija kot Slovaška?

Številke bodo naraščale, ukrepe bo treba podaljšati krepko v november

Beovićeva je dejala, da vladna strokovna skupina za zdaj ne razmišlja o dodatnih ukrepih, po njenem bi morali ti, ki so jih sprejeli nazadnje, delovati, vendar se to ne bo zgodilo tako hitro. 

Po njenem bodo učinkovali šele čez 11 do 14 dni, zato infektologinja meni, da jih bo treba po počitnicah podaljšati. "Glede na naravo bolezni, inkubacijsko dobo in dobo kužnosti, je nerealno pričakovati, da bomo po enem tednu lahko ukrepe sprostili, saj učinek še ne bo viden. Realno je pričakovati, da bi ukrepi trajali vsaj 14 dni, z veliko verjetnostjo pa en mesec," je dodala vodja svetovalne skupine. 

nošenje mask na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka visoke številke okuženih z novim koronavirusom in bolnikih s covidom-19 v drugem valu epidemije niso nepričakovane. "Zavedamo se, da je ta drugi val težak," je dejal za STA. Kot je poudaril Krek, so jesenski val epidemije pričakovali že spomladi in povečali zmogljivosti, da lahko epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokličejo več kot 1000 okuženih oseb na dan. Tudi bolnišnice so se po njegovih navedbah na to pripravile.

Da se bodo začeli poznati učinki ukrepov, ki začenjajo veljati v teh dneh, je sicer treba še počakati. Toda če ne bi sprejeli že nekaj časa veljavnih ukrepov, bi bilo po Krekovih besedah še slabše.

covid-19 Izpoved Zdravje "Kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi, saj si že vse naredil ..."

Danes so začeli veljati številni ukrepi delne zaustavitve javnega življenja, s čimer želijo pristojni doseči zaustavitev naraščanja števila okužb. A strokovnjaki opozarjajo, da je še nekaj časa pričakovati visoko število okužb in naraščanje števila bolnikov s covidom-19, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Podobno je pred dnevi opozoril tudi premier Janez Janša. Pristojni upajo, da se bo število okužb začelo zmanjševati prihodnji teden.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Seznam rdečih držav raste, tudi Hrvati zabeležili rekord

Skupno število potrjenih okužb od začetka epidemije v Sloveniji je zdaj pri 21.274, pri čemer je po podatkih Sledilnika za covid9 aktivnih okužb 13.021. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 621.

Hospitaliziranih je bilo 449 bolnikov, od tega 63 na intenzivni negi, 48 bolnikov pa diha s pomočjo ventilatorja. Število hospitaliziranih se je tako glede na četrtek povečalo za 55, pri čemer so v domačo oskrbo odpustili 31 bolnikov. Število bolnikov v intenzivni negi se je medtem zmanjšalo za štiri.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • simona32 21:36 24.oktober 2020.

    Zakaj ne objavite realnih podatkov, o stopnji smrtnosti npr. Tako bi se resnično vsak vprašal ali je upravičeno vsesplošno zapiranje. https://2012-transformacijasvijesti.com/koronavirus-kovid-19/znanstvenik-sa-stanforda-izracunali-smo-stopa-smrtnosti-ljudi-mladih-od-70-godina-svega-003-004-posto

  • Anica Kozlevčar 19:26 24.oktober 2020.

    Lažnivka.....

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 18:35 24.oktober 2020.

    Beovićka, manekenka za maske pred kamerami, mima kredibilnosti več :)