Zdravje
16859 ogledov

Covid 19: Najbolj črn dan za Slovenijo doslej

covid-19 UKC UKC LJ
Na intenzivni enoti trenutno zdravijo 63 bolnikov s covidom-19, včeraj spet skokovit porast novih potrjenih okužb. Umrlo je 18 bolnikov.

Kot je objavil covid-19 sledilnik, je bilo včeraj v Sloveniji pri opravljenih 7025 na novo potrjenih 1963 primerov bolezni covid-19. V državi je trenutno aktivnih primerov 13.023. Jelko Kacin je naknadno sporočil, da je bilo potrjenih novih okužb 1961, dve manj kot so sprva sporočili. Delež pozitivnih testov je tako včeraj znašal 27,91 odstotkov.

V bolnišnicah je 449 z novim koronavirusom okuženih bolnikov, na intenzivni enoti jih je skupaj 63, od včeraj dodatno dva. Od začetka pojava novega koronavirusa pri nas je za posledicami okužbe umrlo 234 ljudi. Po podatkih ministrstva za zdravje je včeraj 17 bolnikov s covidom-19 umrlo v bolnišnicah, dva pa v domovih za starejše občane. Podatke iz domov za starejše občane dokončno še zbirajo.

Število hospitaliziranih se je glede na četrtek povečalo za 55, pri čemer so v domačo oskrbo odpustili 31 bolnikov. Število bolnikov v intenzivni negi se je medtem zmanjšalo za štiri.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 621. 

Še bolj zaostreni ukrepi

Kot je znano, veljati je začel nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom. Z njim se Slovenija vrača v stanje, ki je veljalo že spomladi.

Z novim odlokom so začasno zaprti nastanitveni obrati, pri čemer velja nekaj izjem, denimo za športnike ali predstavnike tujih diplomatskih misij. Vrata so morale zapreti igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno.

Odprte lahko ostanejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pa tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Sicer bodo še naprej dovoljene tudi vse oblike ponujanja blaga in storitev, ki so kot izjema navedeni v drugih vladnih odlokih. Brez časovne omejitve je dovoljena dostava jedi in pijač ter strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance. Število oseb v zaprtjih javnih prostorih ostaja omejeno na eno stranko na 20 kvadratnih metrov.

Upravičenost ukrepov bo vlada preverjala na vsakih sedem dni in takrat odločala o morebitnem podaljšanju ali odpravi.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na petkovi novinarski konferenci poudaril, da je Slovenija novi koronavirus enkrat že premagala. "Hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo," je podčrtal.

covid-19 Izpoved Zdravje "Kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi, saj si že vse naredil ..." koronavirus Poljska covid-19 Slovenija Testiranje celotnega prebivalstva: Slovenija kot Slovaška?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
  • fiston 22:08 24.oktober 2020.

    Ja ne vem, kaj se Janša stalno nekaj ku..., koliko časa je bil po krivem v arestu. Koliko časa je po krivem na prostosti? :)

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 15:31 24.oktober 2020.

    Najbolj črn dna je bil leta 1988,ko so Janša spustil iz aresta,namest,da bi celico zazidal in ključ fuknl v Lublanco!!

  • maresem 15:17 24.oktober 2020.

    Jutri bo tako črn, da bomo podnevi hodili s svetilkami.