Slovenija
13813 ogledov

Novi podatki: Ni spodbudno, krivulja se nam obrača navzgor

Covid-19 Epa
Število aktivnih primerov se je povečalo.

Ob 5.989 opravljenih PCR testih je bilo včeraj potrjenih 1.112 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okužb 18,6 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 24.688 hitrih testov, a podatki o tem, koliko je bilo pozitivnih, niso znani. Število aktivnih primerov se je povečalo na 10.310.

V primerjavi s preteklim torkom, ko so potrdili 935 primerov novih okužb, to pomeni 16,7 odstotka več, kar ni spodbuden podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v oranžni fazi. V rumeno fazo, ki bi pomenila tudi umik policijske ure, bomo prešli, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znašalo manj kot 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa nižje od 500. Drugi kriterij smo v preteklem tednu že dosegli, pri številu novih potrjenih okužb pa se gibamo okoli 740. 

IJS v zadnji Prognozi širjenja Covid-19 v Sloveniji piše, da se ocenjuje, da je epidemija v državi začela rasti. Reprodukcijsko število je še vedno ocenjeno na R=1, kar pomeni, da ena oseba okuži približno eno osebo. Število dnevnih okužb se giblje okoli 719, napovedujejo tudi, da bi nova, bolj kužba britanska različica virusa lahko postala dominantna konec marca. 

Razmere po Evropi se slabšajo

Spodnji graf prikazuje, da se epidemiološke razmere v večini evropskih držav slabšajo. Sedemdnevno povprečje okužb na sto tisoč prebivalcev je najvišje na Češkem, kjer so se zaradi pojava nove različice virusa soočili s hudo epidemijo, številke pa so se v zadnjem tednu po dolgi eksponentni rasti končno obrnile navzdol. Število okužb raste tudi na Hrvaškem, v sosednji Italiji, Avstriji in na Madžarskem. 

Vodilni nemški epidemiolog Christian Drosten po poročanju Spiegla pričakuje porast okužb zaradi širjenja novih, bolj kužnih različic virusa, predvsem britanskega seva. 

Covid-19 Napovedi Slovenija "Po veliki noči bomo imeli razmere, podobne tistim okoli božiča"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • la 19:24 17.marec 2021.

    kaj pa zamujate ,že 15ga ste rekli da bo lockdown

  • Avatar Leon
    Leon 12:49 17.marec 2021.

    Bo treba narociti testerje,maske,cepiva,....denar mora kroziti do vseh bancnih oaz .

  • Anica Kozlevčar 12:21 17.marec 2021.

    Zdaj, ko je ministrica ostala, se spet povečuje število okuženih, do kdaj nas boste še farbali.....