Slovenija
26009 ogledov

"Po veliki noči bomo imeli razmere, podobne tistim okoli božiča"

Covid-19 Epa
Vodilni nemški epidemiolog napoveduje, da bodo razmere zaradi novih mutacij še težje kot konec lanskega leta.

Vodilni nemški epidemiolog Christian Drosten po poročanju Spiegla pričakuje, da bodo številke okužb z novim virusom sars-cov-2 v Nemčiji kmalu podobne tistim iz konca lanskega leta. Zaradi novih mutacij pa bo situacija "drastično težja".

Glede trenutnih razmer epidemije v Nemčiji, kjer je situacija bistveno boljša kot v Sloveniji, Drosten obžaluje dogajanje okoli cepljenja z AstroZeneco in začasno ustavljenim cepljenjem. "Trenutno bi morali razmišljati predvsem o tem, da to cepljenje potrebujemo," je v podcastu "Novo o koroni" (Coronavirus-Update) pri NDR Info poudaril nemški znastvenik. Bolj nalezljiva različica virusa B.1.1.7 postaja vse bolj razširjena, njen delež v državi sedaj znaša tri četrtine. 

"Razmere bodo še bistveno težje"

"Kmalu po veliki noči bomo imeli razmere, kot je okoli božiča," je dejal Drosten, močnega povečanja števila novih okužb se je bati tudi glede na napovedi Inštituta Roberta Kocha. Drosten pričakuje, da bodo razmere zaradi mutacij "bistveno težje". Še posebej "zapleteno" bo za večinoma še neprecepljene starostne skupine, stare 50 in več. 

Covid-19 v Sloveniji Slovenija "Lahko že govorimo o eksponentni rasti te različice"

Glede zapletov z redkimi trombozami po cepljenju v zadnjem času je Drosten povedal, da "je treba to vzeti resno in preučiti". Sem spada tudi iskanje morebitnih drugih razlogov za nastajanje tromboz. Dodal je, da odločitve glede začasne ustavitve cepiva ne želi komentirati ter da nima nobenih drugih informacij.

Epidemija po Evropi raste

Spodnji graf prikazuje, da se epidemiološke razmere v večini evropskih držav slabšajo. Sedemdnevno povprečje okužb na sto tisoč prebivalcev je najvišje na Češkem, kjer so se zaradi pojava nove različice virusa soočili s hudo epidemijo, številke pa so se v zadnjem tednu po dolgi eksponentni rasti končno obrnile navzdol. Število okužb raste tudi na Hrvaškem, v sosednji Italiji, Avstriji in na Madžarskem. 

Stagnaciji in rahlemu porastu smo v Sloveniji priča tudi v zadnjih dneh. "Nekaj več okužb se opaža povsod - to bi lahko pripisali naraščanju števila okužb z bolj kužno britansko različico virusa, ki je, kot veste, razširjena v naši bližini, v Furlaniji Julijski Krajini," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala članica strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Tudi pri nas se realno pričakuje, da se bo število okužb z novo različico povečevalo."  

Bojana Beović COVID-19 V SLO Zdravje Beovićeva o morebitni zaustavitvi cepljenja pri nas

"Dobro bi bilo, da se obnašamo samozaščitno, da delamo od doma in se, kolikor se da, ne družimo izven mehurčkov," je poudarila Beovićeva. "Da bi lahko na ta način v tretjem valu ohranili odprte šole in ekonomijo v kar se da normalni obliki. Imamo čas za to, da odreagiramo takoj, na načine, ki so najbolj pomembni - na osebni ravni."

IJS v zadnji Prognozi širjenja Covid-19 v Sloveniji piše, da se ocenjuje, da je epidemija v državi začela rasti. Reprodukcijsko število je še vedno ocenjeno na R=1, kar pomeni, da ena oseba okuži približno eno osebo. Število dnevnih okužb se giblje okoli 719, napovedujejo tudi, da bi nova, bolj kužba britanska različica virusa lahko postala dominantna konec marca. 

Napoved gibanja okužb | Avtor: IJS IJS

V ZDA epidemija upada

V ZDA po poročanju STA zadnje tedne beležijo padec števila okužb in smrti. Hkrati se pojavljajo nova posamezna žarišča, trenutno to velja za Michigan, Minnesoto, Maryland, New Jersey in mesto New York. 

Cepljenje proti covidu-19 v ZDA poteka brez zapletov. Na dan v državi cepijo 2,4 milijona ljudi, vsaka zvezna država pa je doslej cepila najmanj deset odstotkov prebivalstva. V ZDA je doslej vsaj en odmerek cepiva prejela večina starejših od 65 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:02 17.marec 2021.

    Ta žuganja in ustrahovanja so hujša kot sama korona.

  • JZekspert 17:43 17.marec 2021.

    Kolegi, številne Koprive so prišle s cenzuRTV, siola in NoreTV, delijo minuse, pišejo neumnosti in zahtevajo trdi lockdown, jim je puklasti, z oljem namaziljeni svetilnik Evrope tako naročil... za to dobijo Pingo sokec pa sendvič s polijem... pa je šel dan mimo.

  • Kirka 16:11 17.marec 2021.

    Toliko o Drostenovi verodostojnosti: https://www.slovenskizdravniki.si/corman-drosten-recenzijsko-porocilo/