Zdravje > Aktualno
6673 ogledov

Beovićeva o morebitni zaustavitvi cepljenja pri nas

Bojana Beović
Trenutno se še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja s cepivom AstreZenece, Mateja Logar: "Tudi če ima nekdo po cepljenju prometno nesrečo, se to beleži kot neželjeni učinek, ki ga analizirajo."

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko so se ponekod po cepljenju pojavili zapleti, je za POP TV dejala vodja  svetovalne skupine za covid-19  Mateja Logar.

"Težko rečemo, da so ti neželjeni dogodki povezani s cepljenjem in bi se lahko zgodili, tudi če oseba ne bi bila cepljena," je dejala. Po njenem "se je treba zavedati," da se v zgodnjih fazah cepljenja strogo beležijo prav vsi neželeni učinki.

Vlada Mateja Logar Milan Krek | Avtor: Vlada RS Vlada RS
"Tudi če ima nekdo prometno nesrečo, se to beleži kot neželjeni učinek, ki ga analizirajo. Potem se ugotovi, ali gre za vzročne povezave, ali gre za naključje," je še pojasnila infektologinja. 

Po podatkih Evropske agencije za cepiva se je pri treh milijonih cepljenih s cepivo AstaZeneca pojavilo 22 neželjenih učinkov, ki so  povezani s trombemboličnimi pojavi ( krvnimi strdki). Po besedah Logarjev je to "primerljivo s siceršnjim tveganjem, ki se dogaja v splošni populaciji." 

Vendar so nekatere evropske države iz previdnostnih razlogov začasno ustavile cepljenje s cepivom AstreZenece zaradi zapletov, ki so se pojavili v Avstriji po cepljenju s tem cepivom. Po besedah Bojane Beović, ki je vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri nas,  do zapletov prihaja v državah, ki so imele isto serijo cepiva kot Avstrija, Slovenije pa ni med njimi.

"Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov," je za STA pojasnila Beovićeva. Tako kot pri vseh cepivih in zdravilih je namreč spremljanje neželenih učinkov zelo pomembno, je dejala.

cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Še več držav prekinilo cepljenje z AstraZeneco, skrbi tudi sindikat

Šolski sindikat Sviz ob tem vztraja, da se glede na zaskrbljujoče novice iz nekaterih držav takoj javno opredeli o varnosti cepiva AstraZenece, ki ga je vlada namenila za cepljenje zaposlenih v šolstvu.

Tudi Beovićeva poudarja, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. "Torej gre za zelo majhne številke," je izpostavila.

Beovićeva je obenem spomnila na stališče Evropske agencije za zdravila (EMA), ki se nanaša na to situacijo v Avstriji, da pogostost teh zapletov ne presega pogostosti teh zapletov v populaciji na splošno. Ema je včeraj objavil izsledke prelimenarne preiskave v kateri piše, da omenjeno cepivo ni krivec za smrt 49-letne medicinske sestre.
dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:35 11.marec 2021.

    Oh, Beovićeve pa če nikoli več ne bi videla ne slišala. Meni osebno čisto nekredibilna. Eni jo tako opevajo kot strokovnjakijo, pa do sedaj še ni uspela prepričati laične javnosti. Res ne vem kako ji kako potem uspe prepričati kolege.

  • brencl47 20:29 11.marec 2021.

    Ena stomilijoninka - so what! Pa še to ni dokazano kot neposredna posledica! Koliko pa jih pocepa na cestah zaradi tovarniških napak na avtomobilih, ali pa žensk na lepotnih operacijah? Pa tudi zastrupitev s hrano že lahko prikažemo v desettisočinkah.

  • JZekspert 20:29 11.marec 2021.

    Še zadnjič za ''samo-oklicano svetovno priznano strokovnjakinjo'' Beović, ni važno, koliko so vam plačali, izkazalo se bo, da ni bilo vredno... zapomnite si te besede! Upam, da še najbolj zakotni učitelj, ki preveč zaupa t.i. ''stroki'' in vse preveč verjame ...prikaži več poročilom, prav zdaj ugotovi, da ga bodo 'pocepili' (tako Jelko) s cepivom, ki je prepovedano že v pol EU državah (0 novic?), pri nas pa o tem še ''ne razmišljajo''... No, nobene milosti ne bo za vas. Po enem letu je pa RES VSEGA ZADOSTI!