Slovenija
25799 ogledov

Novi podatki: Velikanski skok v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom

Pešci Profimedia
Ker je bil pretekli ponedeljek praznik, je bilo potrjenih okužb včeraj bistveno več.

Ob 4.588 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.049 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 22,9 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 43.736 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo in znaša 13.786, medtem ko se je sedemdnevno povprečje okužb povečalo na 1.019, kar pomeni rdečo fazo na semaforju vladnih ukrepov. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko so potrdili le 272 novih okužb, to pomeni 286 odstotni porast, vendar je treba dodati, da je bil prejšnji teden praznik in je bilo opravljenih le 1879 PCR testov. 

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v rdeči fazi. Meja za rdečo fazo je 1000, tako pri številu hospitaliziranih covidnih bolnikov kot pri sedemdenvnem povprečju okužb.

Vlada je pretekli teden za ta teden sprejela ukrepe, ki veljajo za rdečo fazo, ker so bile napovedi, da bo sedemdnevno povprečje okužb preseglo 1000 v torek. Kljub temu osnovne šole in srednje šole ostajajo odprte, ker je vlada spremenila vladni semafor ukrepov, ki so za rdečo fazo zdaj milejši, kot so bili po starem semaforju. Odpravila je tudi policijsko uro, v živo poteka individualni pouk na glasbenih šolah, omogočena je vadba do deset ljudi, kjer je mogoče vzdrževati varnostno razdaljo ter odprte so številne trgovine in storitve. Ostaja pa še omejitev na regije, ki se sprostijo šele v oranžni fazi.

O ukrepih za prihodnji teden bo vlada predvidoma odločala v sredo - prejšnji teden so napovedali, da bodo za prihodnji teden sprejemali ukrepe po posameznih regijah glede na epidemiološko situacijo. Glede na to, da bo večina regij verjetno obarvana rdeče, nas po vsej verjetnosti čaka še en teden "rdečih ukrepov"

Slovenija Spet rdeča faza epidemije? Zelo verjetno.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da epidemija v Sloveniji ne raste več, kar verjetno pomeni, da so ukrepi zapiranja države prijeli. Reprodukcijsko število ocenjujejo na R=1,0, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži približno eno osebo. 

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. 

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Bojana Grmic 12:34 13.april 2021.

    PCR testi še vedno aktualni ? Koliko ciklov? Bo moral Drosden osebno twitniti našim strokovnjakom,da nad 25 dajejo lažne pozitivne. 😱

  • milan654 11:07 13.april 2021.

    še več poskokov glede okuženosti in strašenje desničarjev

  • Decko 10:59 13.april 2021.

    A ne znaš nič bolj intilegentnega izjavit kot obtozevanje levih?