Slovenija
20916 ogledov

Novi podatki: Ponedeljkovi rezultati razlog za optimizem?

Covid-19 Epa
Rast se upočasnjuje, v ponedeljek in soboto je bilo manj primerov okužb kot pretekli teden.

Ob 5.728 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.308 primerov okužb z virusom sars-cov-2. 

Opravljenih je bilo tudi 40.486 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je pozitivnih. 

14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 644, sedemdnevno povprečje dnevnih okuužb pa 1.027.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1393 okužb, smo ta ponedeljek zabeležili padec, pri čemer je bilo opravljenih celo več PCR testov, kar je spodbuden podatek. Tudi sicer se je rast v zadnjih dneh zmanjšala, padec smo zabeležili tudi v soboto, ko je bilo potrjenih manj primerov kot pretekli teden.

V bolnišnicah se zdravi 378 covidnih bolnikov, od tega jih je 102 na oddelkih za intenzivno nego.

IJS: Rast se upočasnjuje

Institut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v včerajšnji prognozi piše, da se rast epidemije upočasnjuje, a kljub temu še ni razloga za optimizem. 

"Naraščanje epidemije se upočasnjuje, kar pomeni, da pogoj PCT dobro deluje," ugotavlja Matjaž Leskovar z IJS. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,1, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na več kot eno osebo in epidemija raste.

Bo epidemija spet dobila pospešek?

"Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal," ugotavljajo pri IJS. "Če se bomo do takrat uspeli dovolj precepiti, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene. Četrti val okužb bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Doreen_Bruck 12:27 21.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Luksi 10:33 21.september 2021.

    1000 na dan in stanje se izboljšuje, ne vem kje novinarji živite, ampak na zemlji očitno ne...

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:25 21.september 2021.

    Vi še kar preštevate okužene, namesto, da bi gledali procent okuženih... Ta pa je bil v ponedeljek 22.8%, dan prej pa 17%.... Torej odgovor na vaše vprašanje je NE, ni razloga za optimizem, niti za vaše amaterske in zavajajoče članke...