Slovenija
11184 ogledov

Novi podatki: Še en dan z odličnimi novicami!

Covid-19
Število okužb je v primerjavi s preteklim torkom padlo za petdeset odstotkov.

Ob 2.643 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 118 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 4,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 24.939 hitih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb, ki se upošteva pri vladnem semaforju ukrepov, se je zmanjnšalo za več kot štirinajst odstotkov in znaša 113. Znižala se je tudi 14-dnevna incidenca, ki je pomembna za evropski semafor obarvanja držav, ki trenutno znaša 108, kar je še vedno premalo za zelenno fazo.

V primerjavi s prejšnjim torkom, ko so potrdili 254 novih okužb, jih je bilo tokrat za 53 odstotkov manj, kar je spodbuden podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300. 

Evropski semafor ukrepov upošteva 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev in nas uvršča med oranžne države. Da bi bili zeleni, bi morali imeti pod 25 okužb dnevno na sto tisoč prebivalcev. 

Po napovedi Instituta Jožef Stefan bi ob enakem trendu razvoja epidemije to lahko dosegli v prvi polovici julija. Matjaž Leskovar, ki pripravlja prognozo za IJS, sicer napoveduje, da bo na osnovi današnjih podatkov prognozo še izboljšal. 

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar MS
    MS 14:01 16.junij 2021.

    Višje temperature, posebaj pa še cepljenje kažeta današnje ugodne rezultate! A antvakserji še kar nakladajo! Argumenti antivakserjev so da cepiva, niso dovolj preizkušena, saj so imeli znanstveniki za razvoj premalo časa za testiranje! So res slabo testirana? Seveda NE! Zato, ...prikaži večato, ker gre pri cepivih proti Covidu-19, za tehnologijo, ki je nastajala več desetletij in pomeni drugačen pristop k aktivaciji protiteles! A končna zmaga nad virusom bo istočasna z zmago nad antivakserji!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:07 16.junij 2021.

    Dobra novica??? Saj že grozijo z delta različico virusa. Zdravniki in javni uslužbenci se bodo težko navadili brez kovid dodatkov pri plači. Kmalu bo spet epidemija. Zasebni sektor pa nima dodatkov tako da moja plača stagnira že par let.

  • JZekspert 10:20 16.junij 2021.

    Dovolj je ''dobrih novic''. Vsi vemo, kaj nas čaka. Dragi Žurnal, za koga vi to pišete, ali res samo za betončke- MSje, Dusane21 in podobne? Kje je nikoli prikazana druga plat korone, npr. zanimivi intervju Kolakušića, odmevne tožbe Fuellmicha, Great ...prikaži več Barrington declaration (nad 68.000 strokovnjakov iz celega sveta je proti zapiranju in korona-fašizmu!!) ali zdravniki, ki razumejo, npr. Vernon Coleman, Luc Montagnier, Mila Alečković, slovenskizdravniki.si, World Doctors Alliance in nešteti drugi?