Slovenija
3072 ogledov

Novi podatki: Še en dan z vrhunskimi številkami!

Covid-19 Epa
Tudi po evropskih kriterijih ustrezamo zeleni fazi.

V torek je bilo ob 2.038 opravljenih PCR testih potrjenih 50 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 17.715 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je znižalo še za 13 odstotkov in znaša 59,1. Za 14 odstotkov se je znižala tudi 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je pomembna pri evropskih kriterijih določanja (ne)varnih držav, in znaša 57,3.

V primerjavi s preteklim tednom, ko so na torek potrdili 117 novih okužb, jih je bilo tokrat za 57 odstotkov manj, kar je spodbuden podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov ustrezamo pogojem za zeleno fazo, kar pomeni, da je sedemdenvno povprečje potrjenih okužb nižje od 300. 

Pogojem za zeleno fazo ustrezamo tudi že po evropskih kriterijih, saj je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev nižja od 75. Kljub temu smo na evropskem zemljevidu še vedno obarvani oranžno, saj ga ECDC osvežuje enkrat tedensko ob četrtkih. Na tem zemljevidu je Slovenija razdeljena na dve kohezijski regiji, vzhodno in zahodno, in lahko se zgodi, da bo pri naslednjem zemljevidu pol slovenije oranžne pol zelene. To je pomembno tudi za vse, ki načrtujete dopust na Hrvaškem, saj naši južni sosedje pri vstopnih pogojih upoštevajo ta zemljevid.

Hrvaška obala Dopust Popotnik Vsak dan kaj novega, kaj je zdaj potrebno za vstop na Hrvaško in vrnitev

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Epidemiološke razmere v Evropi se na splošno izboljšujejo, skrbi pa širjenje različice delta, ki je veliko bolj nalezljiva, zaradi katere se je krivulja okužb v Veliki Britaniji kljub mnogo višji precepljenosti kot pri nas spet dvignila navzgor. Delta je precej razširjena tudi v Italiji, prevladujoča pa je tudi v portugalski Lizboni. 

Strokovnjaki opozarjajo, da jeseni zdajšnja precepljenost ne bo dovolj, če se pojavi pri nas delta različica. Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan pravi, da se bo zagotovo pojavila (potrdili so že nekaj primerov, a so jih zamejili) in le vprašanje časa je, kdaj bo postala prevladujoča. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Kmodri 15:37 23.junij 2021.

    V jeseni bodo vrhunske številke okužb. Zaprite mejo s Hrvaško.

  • Slavko Krizman 13:27 23.junij 2021.

    bend just a little bit further....you will be happy,we say so....

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 12:17 23.junij 2021.

    Žurnal (Rumeni mediji) podpira ta Korona-Medicinski FAŠIZEM.