Slovenija
15887 ogledov

Slabi podatki: Toliko okužb na nedeljo že dolgo ni bilo

Covid-19 Profimedia
V primerjavi s preteklo nedeljo je bilo novih potrjenih okužb za več kot 40 odstotkov več.

Ob 2041 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 634 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bilo pozitivnih 31,1 odstotka opravljenih testov. 

S hitrimi testi so testirali 630 oseb in odkrili 110 okužb, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 17,5 odstoten. 

Število aktivnih primerov v Sloveniji se je s tem povečalo na 19.525.

Novih okužb je bil v primerjavi s preteklo nedeljo, ko so jih odkrili 526, precej več. 

Inštitut Jožef Štefan v svojih prognozah opozarja, da se število novih okužb spet povečuje, kar gre verjetno pripisati sproščanju in druženju med prazniki.

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Nespodbudno Zdravje Napoved IJS: Nakazuje se nekaj slabega. Kdaj bomo v oranžni fazi?

V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 1209 oseb, od tega 194 na oddelku za intenzivno nego. Na respiratorju se zdravi 141 oseb.

Žal je tudi število umrlih zaradi covid-19 visoko - umrlo je kar 35 oseb.

Testiranje s hitrimi testi po vseh ZD

V mnogih zdravstvenih domovih po državi danes izvajajo prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi.

Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu kot izvajajo PCR teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih. V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo prostovoljno presejalno testiranje izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kje in kdaj se lahko testirate v vaši občini, preberite v prispevku Od jutri testirajo tudi zdravstveni domovi, v Ljubljani bodo testirali v dvorani.

Covid-19, UKC Maribor, hitri testi COVID-19 V SLO Zdravje Od jutri testirajo tudi zdravstveni domovi, v Ljubljani bo potekalo v dvorani

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 7
  • bogdan444 17:20 04.januar 2021.

    Kakšni strokovnjaki na IJS! Povečanje R in števila okužb pripisujejo sproščanju ukrepov čez praznike, čeprav se rezultati teh še niso mogli pokazat. Kot bi poslušal Kacina. To, da je pa s hitrimi testi odkritih precej več okužb in z njimi ...prikaži več večji R, o tem so pa kar tiho. To se pa že kaže po treh tednih.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 11:04 04.januar 2021.

    Če bi za "nas" tako skrbeli tudi finančno kot zdravstveno. To bi bilo vsega.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 10:46 04.januar 2021.

    Torej pozimi je gripa in če smo imunsko slabši je močnejša. Neverjetno. Kako jo letos zdravijo, agresivno. Človeku to ne paše preveč. Virus je opredelil že Hipokrat, da je to nekaj kar gre ven iz človeka in ne vanj. Pozimi ...prikaži več čez dihala, poleti čez prebavila. Toplo vodo nam prodajajo. Vsaj vedli bi lahko tudi če smo tiho :)