Slovenija
47692 ogledov

Novi podatki: Številke ugodne, a močno skrbi en podatek!

Covid-19 Epa
Število okužb sicer pada, a strokovnjake skrbi, kaj se bo zgodilo jeseni.

V ponedeljek je bilo ob 2.177 opravljenih testih potrjenih 65 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih tri odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 33.964 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. Sedemdnevno povprečje okužb se je znižalo še za dobrih devet odstotkov in znaša 68,7, prav tako 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je pomembna za evropske kriterije, in znaša 67.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih okužb 113, to pomeni 43 odstotni padec, kar je spodbuden podatek.

A skrbi dejstvo, da je število na novo cepljenih v zadnjem tednu močno upadlo, kljub zadostnim količinam cepiva, s katerim bi lahko cepili veliko več ljudi. Epidemija je v Evropi v upadanju, z izjemo VB in Portugalske, kjer število novih primerov zaradi bolj nalezljive različice virusa delta narašča. Pomembno je naraslo tudi število te različice v sosednji Italiji. Strokovnjake skrbi, da bo zaradi nizke precepljenost in bolj kužne različice delta jeseni spet potrebno novo zapiranje.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Na državni ravni smo dosegli tudi kriterij za zeleno fazo po evropskih kriterijih, kar pomeni, da je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev nižja od 75. A ECDC zemljevid popravlja za nazaj, enkrat na teden ob četrtkih, zato smo uradno še vedno oranžni. Poleg tega je po tem evropskem zemljevidu naša država razdelejna na dve regiji, vzhodno in zahodno, zato se lahko zgodi, da bo ena regija na naslednjem zemljevidu obarvana oranžno, druga pa zeleno.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ana19 21:48 22.junij 2021.

    A res, komaj so vam ukinili covid dodatek, že napovedujete ponovno pandemijo. Povejte koliko ljudi je zbolelo in umrlo od cepljenja mogoče bo št.celo večje od obolelih in posledično umrlih. Če bi imeli "strokovnjaki"in vlada boljši odnos do državljanov, bi ...prikaži večbi bilo ziher boljše stanje v Sliveniji.

  • albert6 11:33 22.junij 2021.

    Njih skrbi takoj ko bodo velmozi zapustil svoje nakradene vikende v croatiji bo urnebes in bomo doma Čicali in čakali JBG

  • Gandi123 11:26 22.junij 2021.

    Tudi 🐑🐑🐑 ne verjamejo več svojemu pastirju in nočejo postati poizkusni zajčki!