Slovenija
54404 ogledov

Novi podatki: Znane sobotne številke, IJS sporoča slabo novico

Covid-19 Epa
Upadanje epidemije se upočasnjuje, kar ni dobro

Ob 1.852 opravljenih PCR testih je bilo v soboto potrjenih 135 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 7,3 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 8.656 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je še nekoliko zmanjšalo in znaša 4.317. Malenkost se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje dnevnih okužb, ki je trenutno 277. 

V primerjavi s preteklo soboto, ko je bilo potrjeno 157 novih okužb, jih je bilo tokrat za 14 odstotkov manj, vendar je bilo tudi opravljenih nekoliko manj PCR testov. Delež pozitivnih testov je približno enak kot prejšnjo soboto. 

Glede na vladni semafor ukrepov na državni ravni še naprej ustrezamo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300. Zelene faze vlada kljub temu še ni razglasila, presodila je, da je epidemiološka situacija še naprej takšna, da je potrebna dodatna previdnost, tudi zato, ker sta dve regiji, med njimi tudi največja osrednjeslovenska regija, po podatkih še vedno rumeni.

Ob tem je treba povedati, da smo glede na evropske kriterije še vedno rdeči. Po napovedih IJS bomo zeleni šele sredi julija.

Matjaž Leskovar, ki pripravlja napovedi za IJS, opozarja, da se upadanje epidemije upočasnjuje, kar ni dobro, saj smo po kriterijih EU še vedno krepko v rdeči fazi. "Ne pokvarimo si, kar smo z disciplino do sedaj dosegli, kajti ko začnejo številke enkrat naraščati, je krivulje težko obrniti spet navzdol," opozarja Leskovar.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 23
  • joze95 06:40 31.maj 2021.

    No pa smo spet tam, ko se gre dva milijona ljudi znanost in svoje kriterije. Vsako stvar napravimo nekaj za sebe, ker ne želimo normalnega življenja in normalne primerjave. Prav vsi guruju sedanjega časa so navadni prevaranti in slepijo slovenski ...prikaži več narod z nekimi kriteriji merili demokratične družbe in tralalala zgodbicami........ Pomembno je nastopati in ustvarjati vtis znanstvenika.

  • JZekspert 01:59 31.maj 2021.

    A sploh še kdo, razen najbolj diamantno trdega v glavi (enega in edinega Ms-ja), te Cefizljeve klovne resno jemlje, a imajo njihove plehko izrečene besede in njihova poceni, toda 100% podkupljena ''znanost'' sploh kakšno težo? Tako so vihravi kot letošnje ...prikaži več majsko vreme. Temu se reče gas-lighting... Realni podatki so tukaj - kaj vidite? https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps Že od decembra 2020 ne duha ne sluha o kakšni ''pandemiji''!!

  • Richard_Mason 16:40 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦