Slovenija
10106 ogledov

Novi podatki: To kažejo zadnje številke!

Covid-19
Padec okužb je ta teden bistveno nižji, kot je bil prejšnji teden.

Ob 3.699 opravljenih PCR testih je bilo v petek potrjenih 355 novih okužb z virusom sars-cov-2- To pomeni, da je bil delež pozitivnih 9,6 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 45.064 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo in znaša 4.477. Malenkost se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje okužb, ki je trenutno 281.

V primerjavi s preteklim petkom, ko je bilo potrjenih 382 novih okužb z virusom sars-cov-2, to pomeni sedem odstotni padec. Po tem ko je število okuženih pretekli teden padalo v primerjavi s prejšnjim tednom tudi za 30 odstotkov, se je ta padec v zadnjih dneh nekoliko umiril. V sredo so zabeležili celo malo več primerov kot eno sredo prej, a je bilo tudi opravljenih nekaj več PCR testov.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov podatki na državni ravni ustrezajo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 300. Kljub temu vlada uradno ni razglasila zelene faze, ampak smo še naprej v rumeni fazi. Ocenila je, da epidemiološka situacija v državi še ni tako dobra, slabša je predvsem primorsko-notranjski in v največji - osrednjeslovenski regiji. 

Glede na strožje evropske kriterije smo sicer še vedno obarvani rdeče. Inštitut Jožef Štefan ocenjuje, da bomo po evropskih kriterijih zeleni šele sredi julija

 | Avtor:
 | Avtor:

"Glede na semafor EU, kjer je kriterij 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev, smo v rdeči fazi," piše Matjaž Leskovar iz IJS, ki objavlja prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v prvi polovici junija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije."

Epidemija v Sloveniji sicer po napovedih IJS še naprej upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,73, kar pomeni, da ena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo. 

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • martin72 14:46 29.maj 2021.

    Cepljenje je zame izsiljevanje in za nekatere izbrance mastni zaslužki,g.vodja pa se zaradi mene lahko tudi pet krat cepi,pa srečna naj in zdrava ostane.

  • marko345 12:56 29.maj 2021.

    Trenutno je bistveno već vsaj umsko bolanih na vladi, kot je resnih covid bolnikov v bolnicah.

  • bi_ba 12:37 29.maj 2021.

    Da se vam še vedno ljubi vsak dan zmišljevat nove brezvezne in lažnive števike!