Slovenija
7678 ogledov

Novi podatki: Tudi danes dobre novice, ne pa odlične

nošenje mask na prostem
1/3
Saša Despot
Še naprej beležimo padec števila novih potrjenih okužb, a padec ni več tako izrazit.

Včeraj je bilo s 4258 testi PCR potrjenih 745 novih okužb. Delež pozitivnih okužb je tako 17,5 odstotka, kar je manj kot prejšnjo sredo. Za primerjavo – prejšnjo sredo so s 4281 testi PCR potrdili 892 novih okužb. Delež pozitivnih okužb je prejšnjo sredo znašal 20,8 odstotka. Število novih okužb je tako v primerjavi s prejšnjo sredo padlo za 16 odstotkov, prejšnji teden je bil padec 42-odstoten. 

Število opravljenih hitrih testov je bilo včeraj in teden pred tem približno enako. Včeraj je bilo opravljenih 25.628 hitrih testov, prejšnjo sredo pa 25.150.

Sedemdnevno povprečje novih primerov se je po podatkih NIJZ spustilo na 684, še včeraj je bilo 706. Po podatkih Sledilnika je nižje je tudi število aktivnih primerov, teh je trenutno 11.394. 

V zadnjem štirinajstdnevnem tednu smo priča padanju števila potrjenih okužb, kar je dober znak, da se razmere vendarle umirjajo.

V zadnjem obdobju je bil delež pozitivnih testov PCR najvišji 7. aprila, ko je znašal 28,5 odstotka. Od takrat naprej pa se giblje okoli 20 odstotkov.

Razmere v bolnišnicah so nekoliko boljše. "Upamo, da to nakazuje na trend, da se bodo razmere v bolnišnicah začele izboljševati," je ob predstavitvi podatkov dejala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. V bolnišnicah se trenutno zdravi 620 bolnikov s covidom-19, včeraj jih je bilo 631. Na oddelkih intenzivne nege se zdravi 154 pacientov, kar je en manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo na novo sprejetih 59 covid pacientov. 

Včeraj je umrlo 11 ljudi. Skupaj se je število umrlih dvignilo na 4.187.  

podatki epidemija covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Povsod se odpirajo lokali in nastanitveni obrati 

Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer v državi je vlada v sredo sprejela več odločitev o sproščanju ukrepov v prihodnjih dneh. Prva sprememba stopa v veljavo že v petek. Od petka dalje bo namreč dovoljeno zbiranje do deset ljudi, dovoljene bodo organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi. Spet bo dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

Od sobote dalje se odpira gostinska dejavnost v devetih oranžnih in treh rumenih statističnih regijah. V oranžnih regijah bo strežba dovoljena na vrtovih in terasah, v rumenih regijah pa pod določenimi pogoji tudi v notranjosti lokalov.

Od ponedeljka dalje se odpirajo tudi nastanitveni obrati tako v oranžnih kot rumenih regijah. Pri tem bodo veljali posebni pogoji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • krucefiks 14:42 23.april 2021.

    Dobra novica bo ko nehate z to plandemijo,odlična pa ko bo še odstranjena komplet vlada

  • Kirka 21:22 22.april 2021.

    Ampak me pa res zanima, kako zdravijo covid bolnike za 8000€ (to so tisti, pri katerih ni zapletov). Zdravila za to bolezen ni ( tako pravijo in Bog ne daj preskusiti HCQ ali Ivermektin), pa ne vem, ali jim kuhajo ...prikaži več čajčke z medom in limono, jim dajejo Bronhi (lakše se diše), ali jim predvajajo glasbo, ki dokazano blagodejno vpliva na človeka, ali pa jih le privežejo na posteljo s kakšno infuzijo (hrana in plenice so drage) in jih zadržijo toliko, da upravičijo vsaj 1000€ od tistih 8000€.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:22 22.april 2021.

    Kje je Cefizelj ,ups, Cizelj z IJS z novim izračunom. Se ni uspel dogovoriti rezultata z JJ?