Slovenija
43 ogledov

Novi pozivi k odstopu rektorja Dragana Marušiča

sovenija 05.12.12. Dragan Marusic, rektor UP, foto: natasa cepar Nataša Čepar
Prestavniki visokega šolstva in pravic žensk zahtevajo odstop rektorja Dragana Marušiča. Marušič je na prvi stopnji obsojen spolnega nasilja in maltretiranja zaposlene. Na univerzi medtem spremenjajo statut, ki naj bi rektorju omogočil neomejen mandat.

23 posameznikov in posameznic ter organizacij s področja visokega šolstva in pravic žensk zahteva odstop rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča. Delovno sodišče v Kopru je rektorja obsodilo zaradi trpinčenja in spolnega nadlegovanja nekdanje direktorice študentskih domov Astrid Prašnikar. Sodba še ni pravnomočna.

Tudi nezakonito odpuščena

Podpisani zahtevajo tudi, da rektor stroške, ki jih "javnemu izobraževanju povzroča s svojim nesprejemljivim obnašanjem", poplača iz lastnega žepa. Primorska univerza je Prašnikarjevi že morala plačati 26 tisoč evrov zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja.

"Sodba se ne nanaša na Marušiča"

Astrid Prašnikar poudarja, da je tožba nekdanje zaposlene v kadrovski službi usm | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Marušiča je v javnem pismu k odstopu že pozval Visokošolski sindikat Slovenije. Univerza na Primorskem pa se je na odziv odzvala z razlago, da se sodba delovnega sodišča ne nanaša na Marušiča, temveč na univerzo, češ, da očitki Prašnikarjeve letijo na "člane volilne komisije za volitve rektorja, na strokovne sodelavce univerze, zadolžene za vabljenje na seje organov univerze, prorektorje, bivšega predstavnika univerze za stike z javnostmi, predsednika sveta zavoda Študentskih domov, na zaposlene, ki so bili na kolektivnem dopustu, ko je želela dostopati do dokumentacije, in na zaposlenega, ki je storil nenamerno napako v zvezi z njeno elektronsko pošto".

Marušič: "Gre za neodločen rezultat"

Marušič pa si je izrek sodbe, sodišče je Prašnikarjevi prisodilo 15 tisoč od 30 evrov zahtevane odškodnine,  razlaga kot neodločen rezultat, je poročal STA. "Univerza na Primorskem je v zelo dobri kondiciji. Uspeli smo finančno rešiti njeno situacijo, ki je bila dolgo časa slaba. Tudi zaradi tistih, ki so univerzo zapustili. Poleg tega imamo veliko dobrih projektov za sedanjost in prihodnost tako za univerzo kot širšo regijo in Slovenijo, ki nam bi jim mnoge univerze zavidale," je dejal Marušič.

Omogočili neomejen mandat

Podpisniki poziva k odstopu pa opozarjajo še na predvidene spremembe statuta Univerze na primorskem iz katerega naj bi bilo črtano določilo, da uje rektor univerze lahko izvoljen le dva mandata zapored. "S tem si rektor Marušič očitno želi zavarovati visoko pozicijo na univerzi, kljub nesprejemljivemu obnašanju, ki si zasluži sankcije, ne pa neomejen mandat."

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:29 15.maj 2017.

    Opice v človeški preobleki na vodilnih položajih katastrofa za človeštvo.