Slovenija
7216 ogledov

Novi pritiski in nova navodila: Hojs pustil policiste brez besed

Aleš Hojs Saša Despot
Nove usmeritve ministra Hojsa razumejo kot nov politični pritisk.

Nepristranski policisti naj bi opravili revizijo

Aleš Hojs naj bi po neuradnih informacijah 24 UR prvemu možu policije Andreju Juriču odredil, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Revizijo naj bi opravili "ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njihovo nepristranskost", naj bi v dokumentu Usmeritve in obvezna navodila zapisal Hojs.

Novinarji 24 UR pišejo, da policisti niso še doživeli, da bi vsebino in zaključke preiskav usmerjala policija, zato so nad navodili šokirani. O kakšni nepristranskosti piše minister generalnemu direktorju policije, ni znano.

Treba je "zagotoviti strokovno in nepristransko preiskavo najbolj zahtevnih kaznivih dejanj"

Hojsova navodila naj bi bila precej obsežna. "Ministrstvo za notranje zadeve ocenjuje, da je na podlagi dosedanjih notranjih in zunanjih nadzorov nad delom ali v povezavi z delom Nacionalnega preiskovalnega urada treba povečati učinkovitost in uspešnost njegovih preiskovalcev ter zagotoviti strokovno in nepristransko preiskavo najbolj zahtevnih kaznivih dejanj," odseke dokumenta navajajo na 24 UR. "Generalni direktor Policije je dolžan sprejeti vse potrebne organizacijske in kadrovske ukrepe za zagotovitev popolnoma nepristranskega delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada," naj bi še pisalo v dokumentu.

Delo NPU sicer usmerja državno tožilstvo, za preiskovanje določenih kaznivih dejanj pa so ustanovljene tudi specializirane preiskovalne skupine. V njih poleg kriminalistov sodelujejo še predstavniki FURS-a, Urada za preprečevanje pranja denarja in KPK. Minister pa jim očitno ne zaupa, saj si želi, da njihovo delo preverijo še "nepristranski policisti".

Nova kadrovanja?

Včeraj naj bi objavili tudi razpis za pomočnika direktorja NPU - novo delovno mesto, za katerega so po desetih letih očitno ugotovili, da ga potrebujejo. Po poročanju 24 UR naj bi se politično kadrovanje odvijalo tudi na drugih položajih, ne zgolj za najvišja direktorska mesta v policiji - med drugim naj bi na NPU skušali zaposliti mariborskega kriminalista, ki je v začetku leta dobil celo opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, obravnavali pa naj bi ga tudi na tožilstvu in ljubljanskega kriminalista, ki se ga na policijski upravi želijo znebiti že od leta 2005.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Franjo Erman 11:45 09.avgust 2020.

    Hojsek, a nisi že odhojsal?

  • Avatar Jensintella
    Jensintella 01:18 08.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • kontrahan 20:04 07.avgust 2020.

    Kako eni verjamejo da jajo ni nič kriv. Prefarban komunist je najslabši rdečkar po duši in po dejanjih. In vsi špicen SDS so prefarbani rdčekarji. in ti hočejo delati red. Nihovi prefarbani komunisti bodo pa nedolžni kot njihov prefarbani komunist tovariš jj.