Slovenija
32 ogledov

Novi šef je prevzel vojaško zastavo

primopredaja
1/8
Anže Petkovšek
Vodenje Slovenske vojske uradno v rokah Andreja Ostermana.

Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je še uradno prevzel novo službo. Posle mu je namreč predal dosedanji načelnik Dobran Božič. Osterman je bil doslej Božičev namestnik, zato poudarja, da si želi SV oziroma okoli 7200 vojakov tudi v bodoče voditi podobno kot Božič, predvsem pa jo razvijati podobno, kot jo je nameraval njegov predhodnik.

Pomembna je oprema

Osterman napoveduje, da bo SV tudi v prihodnje v prvi vrsti zagotovila vojakom varnost pri opravljanju njihovih nalog, zlasti na mednarodnih misijah, kjer je bilo v preteklosti že poškodovanih nekaj vojakov. Zaveda pa se, da varnosti vojakom ne bo mogel zagotoviti brez dobre opreme, zato napoveduje, da bo na to pozoren, ko bo država nabavljala vojaško opremo in ko bo vojake pošiljala na usposabljanja, izobraževanja. Vojake pa bi Osterman v bodoče še bolj vključeval v reševanje ob raznih delovnih nesrečah, kjer običajno večinoma delujejo pretežno le pripadniki civilne zaščite.

Minister bo čuval finance

Božič bo odslej služboval v New Yorku kot vojaški predstavnika Slovenije pri Organizaciji Združenih narodov (OZN), Ostermana pa kot svojega naslednika povsem podpira. Minister za obrambo Janko Veber, ki zagotavlja, da je bila Božičeva zamenjava dogovorjena sporazumno oziroma na Božičevo željo, pa Božiču priznava izjemno uspešno vodenje SV.

"V njegovem skoraj triletnem mandatu je bil potreben velik napor, da se je SV približala javnosti, obenem pa izpeljala številne organizacijske postopke, da smo lahko delovali v okviru finančnih zmožnosti," poudarja Veber. Ostermanu pa je obenem obljubil pomoč.

"Eno od mojih najpomembnejših prizadevanj bo, da bom skušal zaustaviti trend upadanja sredstev za delovanje Ministrstva za obrambo in s tem zagotoviti načelniku možnosti za učinkovito izvajanje nalog."

Slovenci so enakopravni

Božič ne dvomi, da SV v trenutni sestavi državi zagotavlja povsem ustrezno varnost, slovenske vojake pa cenijo tudi v tujini. "SV je v regiji postala tudi prepoznaven partner, ki je sidro stabilnosti in daje zgled tudi ostalim vojskam v regiji." 

Zlasti z uspešnim mednarodnim sodelovanjem je Božič še posebej zadovoljen. "Tu so namreč pripadniki in pripadnice SV dokazali, da smo lahko ne glede na zmožnosti enakopraven partner v zavezništvu." Božič se je pripadnikom SV neposredno zahvalil za njihovo uspešno delo, pri čemer je posebej pohvalil njihovo vključevanje v sistem zaščite in reševanja v preteklem obdobju.

Brez Pahorja

Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor pa je že pred dnevi nakazal, da se mu zamenjava dosedanjega načelnika Božiča ne zdi smiselna in primerna. Neuradno naj bi njegovi menjavi celo zelo nasprotoval, ne le zato, ker je do nje prišlo praktično hkrati s prihodom novega ministra Vebra na ministrstvo za obrambo, temveč tudi zato, ker naj bi bil Pahor z Božičevim delom zelo zadovoljen. Ocenil naj bi ga celo kot enega najboljših šefov SV doslej, tako zaradi njegove strokovnosti, preudarnosti kot tudi zaradi Božičevih organizacijskih sposobnosti. Predvsem naj bi Božiču kot načelniku generalštaba, spet po dolgem času, uspelo praktično vso teorijo o vodenju vojske tudi uresničiti v praksi. Pahor naj bi zato zaradi te menjave z Vebrom izmenjal kar nekaj ostrih besed.

Komentarjev 8
  • Etien Leskovar 09:12 14.oktober 2014.

    Obadva Nujno rabita dva dni *strojeve obuke * . Na slikah stojita kot bi ne bila vojaka.

  • valerijakregar 08:11 14.oktober 2014.

    rošade, rošade, rošade,.............to je vse kar je smc do sedaj pokazala !slovenija pa tonnneeeeeeeeeeeeeeeeee !!!

  • jaki 23:37 13.oktober 2014.

    Hudiča! Nisem si mislil, da sta si s predsednikom države na ti!