Slovenija
2698 ogledov

Novo glede ukrepov pri nas. Kaj pravijo pristojni?

Mestni utrip v Ljubljani v času covid-19 Saša Despot
Ali pristojni že razmišljajo o novih ukrepih zaradi delta različice?

Kot poročamo v članku na tej povezavi, pri nas se je spet povečalo sedemdnevno povprečje okužb z novim koronavirusom, ravno tako tudi 14-dnevna incidenca. 

Glede na vladni semafor ukrepov se še vedno nahajamo v zeleni fazi, a trend okužb narašča. Na dopoldanski novinarski konferenci je Nuška Čakš Jager z NIJZ-ja pojasnjevala, da ne potekajo nobeni posebni pogovori glede ukrepov, ki bi predstavljali odgovor delta različici. 

"Ukrepi so ukrepi ne glede na različice. Za nekoga je lahko alfa različica usodna, delta ne. Res je, da se delta zelo, zelo hitro širi, a podatke sekvenciranj dobimo dokaj pozno, zato moramo vse jemati resno." 

Glede ukrepov je Čakš Jagrova pojasnila še, da jih je izredno težko evalvirati. "Ne le pri nas, tudi v Evropi. Težko je dognati, kateri je res dober in kateri ne, saj na vsakega vpliva veliko dejavnikov." 

"ECDC je junija izdal oceno tveganja, v kateri so projekcije, kaj bi se zgodilo, če bi se odločili za opuščanje nefarmakoloških ukrepov. Vendar ne gre za posamezne ukrepe, gre za celoten sklop. Ponovno pa poudarjam, da so ukrepo odvisni od obnašanja ljudi, od odnosa do ukrepov. Gre za široko in nedorečeno področje, ne le pri nas," je komentirala Čakš Jagrova. 

Posebni ukrepi zaradi delte tako ne sledijo. 

Pri tem je epidemiologinja z NIJZ-ja poudarila, da se v državo vračajo številni mladi tako s Paga kot Srbije, kjer so se udeležili večjih dogodkov. "Pri tem bi podala le prošnjo. Če ste bili v takšnih okoljih, bodite pozorni za svoje stanje, ne imejte stikov s tistimi, ki bi jih lahko ogrožali." 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice se ne nehajo, spet visok porast okužb!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Michael_Colon 10:26 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:36 13.julij 2021.

    Ma dejte nam že mir s to korono. Vedno bodo osveščeni in neosveščeni, slednjim ni pomoči, vse ostale pa se s temi žuganji in ustrahovanjem samo še bolj psihira, človek, ki je pod nenehnim pritiskom pa je bolj dovzeten za vse vrste okužb.

  • Solton 15:08 13.julij 2021.

    čimprej je potrebno zapret gostinske lokale in vse mejne prehode...čimprej!...sicer bomo priča katastrofi neslutenih razsežnosti.