Slovenija
22537 ogledov

Novo po zadnji oddaji Tarča

Erika Žnidaršič MMC RTV SLO
Odločen protest.

V Sindikatu novinarjev Televizije Slovenija (TVS) in aktivu novinarjev informativnega programa TVS odločno protestirajo zaradi sklica izredne seje komisije programskega sveta za informativne programe o oddaji Tarča. Sklic seje razumejo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče. O tem so s pismom obvestili tako programski svet, predsednika komisije programskega sveta za informativne programe, kot generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Kot so še zapisali v pismu omenjenim, pa v primeru, če sodijo, da je taka razprava nujna in v javnem interesu, pričakujejo, da bodo na seji, ki je sklicana za 13. januar, javno obsodili vse napade na novinarsko in uredniško avtonomijo na RTV, spremljanje razprave pa omogočili tudi zainteresirani javnosti oziroma plačnikom naročnine javne RTV.

Spomnili so tudi, da je komisija v preteklosti že razpravljala o oddaji Tarča, in sicer zaradi razkritja nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme ob začetku pandemije.

"Programski svetniki s takimi razpravami presegajo svoja pooblastila in dajejo vtis, da so njihove razprave politično motivirane. Oddaja namreč v ničemer ni kršila programskih in profesionalnih standardov, glede na javne pozive nekaterih programskih svetnikov k sankcioniranju voditeljice Erike Žnidaršič in uredništva oddaje Tarče pa sklic seje razumemo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče," so zapisali v omenjenih novinarskih organizacijah na TVS.

Dodali so, da tovrstne razprave pomenijo tudi kršitev statuta RTV. Ta namreč v 11. členu določa, da je programski svet pri uresničevanju svojih pristojnosti zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTVS tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči (načelo neodvisnosti). Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa. Posamezni programski deli morajo biti skladni s programskimi standardi in merili, so še navedli iz statuta.

Po četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se nekateri odzvali zelo kritično, član programskega sveta RTVS Slavko Kmetič pa je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali to oddajo.

Baškovič je za STA povedal, da bo vsebino, povezano z oddajo, uvrstil na dnevni red zadnje seje sveta v tem mandatu, ki bo 24. januarja. Še prej bo po njegovih besedah na sporedu drugi del oddaje. "Dokler oddaja ni končana, razsojanje o njej ni smiselno," je dejal. Na RTVS pa so v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod.

Na sklic komisije se je odzvala tudi Erika Žnidaršič, ki je dokument o sklicu delila na svojem Faacebook profilu. Dopisala je, da na sejo niso vabljeni. 

RTV Slovenija Po Tarči Slovenija Pričakujejo, da jih bo vodstvo zaščitilo Erika Žnidaršič Tarča Slovenija Končno odziv RTV-ja glede domnevnega suspenza Erike Žnidaršič

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar Zala
    Zala 13:51 08.februar 2022.

    Držimo do 24.aprila, da se to svojad končno nažene.

  • Avatar MS
    MS 11:17 12.januar 2022.

    Erika niti z eno besedo ni poskušala prejudicirati pravnomočnih sodb! Postavljala je le vprašanja ki zanimajo slovensko javnost! Slovenski javnosti se je pač zdelo čudno kako je vseh 26 tožb proti Kanglerju serijsko padalo! To je pač profesionalna dolžnost preiskovalnih ...prikaži večh h novinarjev in Erika je to odlično opravila! Če bo zaradi tega izgubila službo se naši slovenski družbi ne piše dobro!

  • h4ck3r 07:51 12.januar 2022.

    Se mi zdi da so postali že enako nedotakljivi kot zdravniki. Vedno ko kaj objavijo, pa naj bo še tako očitno politično opredeljeno, se sklicujejo na novinarsko neodvisnost in kričijo kako se jim omejuje svoboda. Me zanimajo sedaj izbori predstavnikov ...prikaži več strank za predvolilna srečanja oz. kako se bo utemeljevala izbira, večjega števila z ene ali druge strani.