Slovenija
1185 ogledov

Pričakujejo, da jih bo vodstvo zaščitilo

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
RTVS zavrača govorice o suspenzu voditeljice Tarče na TV Slovenija (TVS) Erike Žnidaršič, ki so minuli teden zaokrožile na družbenih omrežjih, in je proti pritiskom na novinarje.

Po četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je voditeljica Erika Žnidaršič gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se nekateri odzvali zelo kritično, član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Slavko Kmetič pa je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali to oddajo.

Baškovič je za STA povedal, da bo vsebino, povezano z oddajo, uvrstil na dnevni red zadnje seje sveta v tem mandatu, ki bo 24. januarja. Še prej bo po njegovih besedah na sporedu drugi del oddaje. "Dokler oddaja ni končana, razsojanje o njej ni smiselno," je dejal.

Ostro obsojajo poskuse blatenja in izvajanja pritiska

Na RTVS pa so v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod. "Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da se moramo vsi prizadevati za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija," so poudarili. Dodali so, da se bodo v zavodu vedno zavzemali za dostojno in konstruktivno komunikacijo tudi na družbenih omrežjih.

Oddaja sicer po njihovih zagotovilih ostaja na sporedu TVS, medtem ko bo ta četrtek zaradi zaostrenih epidemioloških razmer izjemoma na sporedu posebna oddaja Premagajmo covid-19. Odločitev o tem je bila po njihovih navedbah sprejeta v začetku minulega tedna in tako ni povezana z vsebino zadnje oddaje Tarča. Pri tem poudarjajo, da so v izjemnih okoliščinah dolžni ostati programsko fleksibilni in se prilagoditi javnemu interesu.

Erika Žnidaršič Erika v suspenzu? Slovenija To naj bi se zgodilo s Tarčo prihodnji teden

Aktiv novinarjev pozval vodstvo, naj se odzove na diskreditacije in politični pritisk

Poziv k izredni seji zavodovega programskega sveta in lažne informacije, ki so zaradi zadnje Tarče zaokrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem informativnem programu, pa so zapisali v kolektivu informativnega programa TVS.

Spomnili so, da je aktiv novinarjev informativnega programa TVS vodstvo zavoda v soboto pozval, naj se na diskreditiranje in politični pritisk najostreje odzove in zaščiti zaposlene.

V kolektivu informativnega programa TVS so na programske svetnike naslovili poziv, naj se vzdržijo posegov v uredniško in novinarsko avtonomijo ter spoštujejo zakon o RTVS, programske standarde in statut RTVS. Kot so dodali, ta v svojem 11. členu navaja: "Pri uresničevanju svojih pristojnosti je programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči."

V skladu s tem členom programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa. Posamezni programski deli morajo biti skladni s programskimi standardi in merili, se še glasi omenjeni člen, ki so ga citirali v kolektivu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Naklonsky 14:21 11.januar 2022.

    Kakšne novinarje? Družbeno politične delavce, tako imenovane "raziskovalne" novinarje? Zaščita pijanih, neverodostojnih, žaljivih osebkov prav gotovo ni poslanstvo pri ščitenju takšnih "novinarjev"!

  • pbr1 19:06 10.januar 2022.

    Kaj je s tem rtv narobe? In s to pizdo eriko. Če se jim zdi, da je kaj narobe s sodnimi postopki proti kanglerju, bi pa ja menda v tarčo povabili predstavnike sodstva. Imamo 51 sodnic, ki so v večini, ...prikaži več in sodnikov na 100.000, povprečje EU pa je 17. In ta pizda je kanglerju v živo uprizorila pravo sojenje. 4 mesece pred volitvami. Jasno je, da rtv hoče preprečit zmago desnice. Kangler je namreč aktivni član povežimo slovenijo.

  • zelena19 18:47 10.januar 2022.

    Rtv podn od podna.