Slovenija
12784 ogledov

NOVO: Pred kamere stopila še ministrica za šolstvo

Rok za vpis v srednjo šolo prestavljen.

Potem ko dopodlne minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec povedal več o ukrepih v času epidemije novega koronavirusa, kot je znižanje cen električne energije, se je pozno popoldne oglasila še ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec Lipicer.

Osrednja tema je bila izobraževalni proces, ki v času epidemije koronavirusa poteka na daljavo. "Po prvem tednu izobraževanja na daljavo ugotavljamo, da to poteka še bolje od pričakovanega," je dejala ministrica, ki se je zahvalila staršem in učiteljem za pomoč. 

"V izobraževanje na daljavo se je v prvem tednu vključilo 280 od skupaj 455 osnovnih šol."

V prvem tednu sta bila najbolj v uporabi elektronska pošta in spletne učilnice. "V spletnih učilnicah je najbolj živahno zjutraj in zvečer," je dejala in dodala, da učenci namenjajio veliko časa učenju. "Tukaj je treba izpostaviti dijake in dijakinje, ki se pripravljajo na maturo. Ti so se dodatno organizirali v dodatne fb skupine," je delo šolajočih mladih pohvalila ministrica. 

Skupaj s šolami iščejo najbolj življenjske rešitve za nastalo situacijo, je dodala in povedala, da z RTVSLO  pripravljajo še dodatni program za osnovnošolce. "Želela bi izraziti globoko prepričanje, da bomo vsi skupaj v nov teden lahko skupili še bolj odločeni in predani temu, kako pomembno je, da se skupaj izobražuejmo na daljavo. Le tako bomo prišli do cilja in uspešno zaključili šolsko leto," je dejala Kustec Lipicerjeva in se zahvalila vsem, ki v tem procestu sodelujejo. 

Kaj z učenci, ki nimajo računalnika?

"Preko ravnateljic in ravnateljev pridobivamo informacije, na katere smo še posebej pozorni," je pojasnila. Tem učencem pomagajo z dodatnimi računalnik na šolah. "Ponudili jim jih bomo tudi s pomočjo donatorjev. Tako bomo omoogočili nakup novih račiunalnikov za otroke nižjega socialnega sloja. To je gesta, ki kaže, da naš narod zna stopiti skupaj," je dejala.

Najrevnejšim bodo kupili računalnike

Od ravnateljev so na ministrstvu že zahtevali, da dobijo seznam učencev iz tega najbolj ranljivega razreda. "Gre za okoli 700 učencev in učenk, ki jim je treba pomagati tudi okoli dostopa do interneta," je še poveda.la.

Za maturo in NPZ  zaenkrat predvidevajo, da bosta v predvidenih rokih. "V primeru, da ne bo šlo, bo to odločila višja sila - razvoj koronavirusa v našem okolju. Zaenkrat roki ostajajo v tej časovnici. "

Vpis v srednje šole: 2. 4. ki je bil prvotni rok, je prestavljen. Preizkusi nadarjenosti devetošolcev in različni razgovori, so lahko na vrstu tudi po izteku izrednih razmer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6