Slovenija
37644 ogledov

Kacin: prepoved odhoda iz občine v nekaj dneh

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec slika zaslona
Napoved ministra za notranje zadeve, da bi morali ostati na ozemlju lastne občine, ta ukrep še ni dorečen, se pripravlja, medresorsko ga usklajujemo, da bo pripravljen, ko bo bolezen začela hitreje širiti. Do njegove uveljavitve je še kar nekaj dni, je danes ob enajstih napovedal Kacin.

"Trudimo se, da vam ne bi onemogočil življenja, prihajanja na delo, da ne povzročil težav pri oskrbi vaših staršev ali drugih ljudi, ki jih oskrbujete v drugi občini," je še dejal Kacin in obljubil, da bodo naredili vse, da nas ta konec tedna ne bodo vznemirjali.

"Pozivam vas, da ta vikend ne okupirate turističnih središč, če bo tam gneča, nismo dosegli ničesar. Bodite tam, kjer živite. Na obali se upravičeno sprašujejo, kaj to pomeni za širitev bolezni, če ljudje iz osrednje Slovenije množično prihajajo na obalo. Bodimo odgovorni do ljudi, ki živijo na obali in v drugih turističnih središčih," vse poziva Kacin. 

Je pa Kacin dal dve zaskrbljujoči izjavi: "Takih nedelj, ko ne bomo imeli kam iti, bo še veliko, naj bo to prva od takih," in še "Uživajte, dokler lahko."

Že včeraj je minister za notranje zadeve Aleš Hojs napovedal možnost odloka, s katerim bi prepovedali odhod iz občine bivanja. Hkrati pa je dodatno razložil odlok o prepovedi gibanja in zbiranja. Tako je na primer prepovedan sprehod s partnerjem, s katerim ne živite na istem naslovu. 

Kdaj se bodo ukrepi sprostili? 

"Mnogi mi pišete, kdaj se bodo vsi ti ukrepi sprostili. Takrat, ko bomo virus omejili ali imeli dovolj opreme, da bi potniški promet z omejevalni ukrepi sprostili. Brez zaščitnih mask ni mogoč," je povedal Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo

"Naša skrb je skrb za dobavo blaga, da tranzit poteka nemoteno. Tovornjaki s pokvarljivim blagom ne morejo na mejo stati 15 ur. Ves čas se usklajujemo s sosednjimi državami, ker vsaka država gleda nase. Naš cilj je pomoč avtoprevoznikom z informacijami," je še povedal. 

Račun za elektriko 27-odstotkov nižji

"Ko ste doma porabite več elektrike, več časa kuhate, porabite več tople vode, dlje časa so prižgane luči in elektronske naprave, zato je vlada včeraj sprejela sklep, da se za tri mesece ukine plačilo prispevka za soproizvodnjo. Po zadnjih izračunih agencije za energijo ukrep za 27 odstotkov znižuje račun za elektriko. Za 850 tisoč gospodinjstev in 95 tisoč poslovnih odjemalcev bo račun za elektriko toliko nižji od marca do do vključno maja," je dejal Vrtovec. 

"Morda se komu 27 odstotkov ne zdi veliko, a verjamem, da bo vsaj malo olajšal položaj v teh težkih časih," je še dodal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 08:53 22.marec 2020.

    [ Kacin enigmatično: Uživajte, dokler lahko ] Tudi ti.

  • james98 21:20 21.marec 2020.

    Ščiti se proizvodnja mamil globoke države kriminalcev ki uporabljajo pooblastila in policijo vojsko v kriminalne namene za proizvodnjo kokaina

  • Laznivi 20:55 21.marec 2020.

    Policiji in vojski je treba nemudoma dati pooblastila da vse brezmozganske osebke ki se gibljejo po nepotrebnem takoj odstrelijo v dobro skupnosti normalnih.