Slovenija
12009 ogledov

Kdaj je v trgovino, da ne padete v največjo gnečo

Slovenija 12.03.2014 Mercator trgovina, izdelki v akciji, nakupovanje, cistila;
1/2
Saša Despot/Žurnal24
Opolnoči so začele veljati spremembe odloka, s katerimi je vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšala na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

Na vprašanje, kdaj je v trgovinah najmanj gneče, je Ladi Rožič, generalni sekretar v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, odgovoril, da je to odvisno od regije do regijje.  "S terena pa pridobivamo povratne informacije, da so največje gneče v dopoldanskem času, ravno okrog 10. ure. Gneča se bistveno zmanjša v popoldanskem času, po 18. uri," je povedal Rožič.

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko sami določali obratovalni čas. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Namen določitve minimalnega obratovalnega časa je preprečevanje stikov zaradi epidemije.

Spet odprte trgovine s hrano za živali

Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je to "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začel veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. To je razburilo Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zaradi izpostavljanja zaposlenih okužbi in nadur, ki bi bile potrebne za izpolnjevanje takega določila, zagrozil s pozivom k stavki.

V sindikatu so tudi po petkovih spremembah poudarili, da je vlada njihove zahteve izpolnila le delno. Še naprej si želijo aktiven dialog in poudarjajo, da lahko, če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno pride do stavke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 10:13 21.marec 2020.

    Hvalabogu! Saj se ve, kdo je bil proti, da se te trgovine odprejo... tisti, ki so bili proti temu, da se uzakoni, da je žival čuteče bitje in ne stvar. Močno upam, da ti ljudje nimajo živali doma, ce ne ...prikaži več bi jim jih morali nujno odvzeti.

  • Avatar jate
    jate 07:49 21.marec 2020.

    koncno ste se spomnili tudi na nase zivali,ki jim ne mores dopovedat kot ljudem da dolocene hrane ni. imam 2 muce ena poje vse kar je ,druga ima probleme z zelodcem ker je ze stara in vse zbruha ce ni ...prikaži več dolocena hrana..tudi pri veterinarju sem bila....tako da ja no super