Slovenija
73224 ogledov

Graf, iz katerega je takoj jasno, kako resen je položaj

mobilna bolnišnica
1/3
Saša Despot
Vlada je danes objavila fotografijo, iz katere je jasno, zakaj so postavili vojaško bolnišnico, zakaj se prerazporeja zdravnike in zakaj so potrebni vsi drugi izredni ukrepi.

12. marca, ko je bila razglašena epidemija, je bilo zaradi okužbe z novim koronavirusom hospiraliziranih devet ljudi. Danes, osem dni kasneje, jih je 55, kar je šestkrat več. Če se bo enak trend nadaljeval, jih bo čez osem dni več kot tristo.

Število hospiraliziranih | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Na intenzivni negi se je število obolelih s covid-19 skoraj podvojilo.

Število hospitaliziranih se povečuje s precejšnjim zamikom, saj je po okužbi sledi najprej povprečno pet dni inkubacijske dobe (lahko pa do 14), nato pa še nekaj dni lažjih simtomov. Težji potek bolezni ima sicer 15 odstotkov okuženih, kritična pa je pri petih odstotkih okuženih.

Vlada je zato, da se prepreči širjenje okužbe, z veljavnostjo danes opolnoči prepovedala gibanje in zbiranje na javnih krajih.

Možna prepoved gibanja izven občine prebivanja

Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bi lahko sledila še zaostritev ukrepov, že zdaj pa je sprehod s partnerjem, ki ne živi na istem naslovu, prepovedan. Javni prevoz že več dni ne obratuje, letališče je zaprto. 

Ker ljudje ne upoštevajo pravil, je občina Medvode več cest zaprla za promet. Postavili so nadzorne točke, promet pa je dovoljen izključno za lokalni promet. 

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 341 okuženih, takšni so zadnji podatki o številu okuženih po občinah.

Trgovci so sporočili, da ne bodo več dolgo zdržali, vlada je že ukrepala in na dopisni seji sprejela nova pravila za trgovine, s katerimi se spreminja delovni čas. 

Nočna mora v kliničnem centru

Na enem od oddelkov kliničnega centra v Ljubljani so odkrili okuženega pacienta, ogroženo bi lahko bilo večje število zdravnikov, sester, drugega osebja in pacientov. 

Vlada se je odločila, da na izjavah za javnost novinarji ne bodo več smeli biti prisotni, kar pomeni, da ministrom in drugim ne bo več mogoče zastavljati vprašanj. Vprašanja naj bi poslali po elektronski pošti, potem pa bodo izbrali, na katera bodo odgovarjali.

Društvo novinarjev Slovenije je ostro protestiralo, menijo, da je ukrep nesorazmeren.

Razmere v Italiji, cela država je že deset dni v karanteni, niso najboljše, v enem dnevu je umrlo 627 ljudi. Na voljo so tudi zadnji podatki o smrtnosti med obolelimi v Italiji, hudo zaskrbljujoči so podatki za starejše od 70 let. 

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal prve ukrepe za samozaposlene. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da bo aktiviral vojsko, ki bo šla na južno mejo, policijo bomo namreč potrebovali v notranjosti države. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Ivo 20:50 20.marec 2020.

    Statistika pravi, da če bo zelo hudo, lahko umre največ 100.000 slovencev... starejših od 65 let imamo 400.000 prebivalcev...

  • flyaway 19:45 20.marec 2020.

    Realni grafi:https://sites.google.com/view/slovenija-covid-19

  • Avatar praufo
    praufo 19:43 20.marec 2020.

    jakec, eni pač vse znajo izračunat, lulat greš mogoče trikrat na dan, kakat enkrat ali dvakrat, poj si že dobr, preveč poješ, če greš pa več kot trikrat lulat , pa preveč piva spiješ, s to statistiko se pač že ...prikaži več dolg časa igračkajo in eni zato še plačo dobijo ... matematika, tehnika, gumarabika ... kje je blo že to