Svet
6049 ogledov

Zadnji podatki: smrtnost po starostnih skupinah

Koronavirus v Italiji
1/4
Epa
Italijanski TGCOM24 je podal zadnje statistike o smrtnosti v posameznih starostnih skupinah v Italiji.

Med osebami mlajšimi od 30 let je v Italiji smrtnost 0-odstotna. V starostni skupini med 30 in 39 letom pa 0,3-odstotna. V te podatke sicer ni všteta najmljaša umrla zaradi koronavirusa, ki je bolezni podlegla v četrtek. Stara je bila komaj 27 let, a je imela po podatkih fanpage.it še pred okužbo mnoge zdravstvene težave.

Smrtnost v starostni skupini med 40 in 49 letom je 0,5-odstotna, med 50 in 59 letom pa 1,1-odstotna. V starostni skupini 60-69 je bila smrtnost 3,9-odstotna, v starostni skupini 70-79 pa že 13,4-odstotna. Visoka smrtnost je pri osebah starih med 80 in 89 let, kjer za posledicami koronavirusa umre kar petina bolnikov. Pri starejših od 90 let je smrtnost 23,1-odstotna.

Koronavirus v Italiji Napovedi Svet Šole bodo lahko zaprte do septembra

Otroke morda ščitijo druga cepiva

O tem, zakaj so otroci tako odporni na nov virus, je danes za TG5 povedal znanstveni novinar in voditelj Luciano Onder: "V Italiji so do zdaj zabeležili le 300 potrjenih primerov okužb pri mlajših od 14 let. Pri najmlajših se bolezen kaže le v obliki blažjih simpotomov."

Za to obstajata dve razlagi: "Prva je ta, da imajo močnejši imunski sistem, ki jih pač bolje brani. Druga hipoteza je pa ta, da so otroci bolj zaščiteni prav zaradi obveznega cepljenja, ki se dandanes izvaja za druge bolezni. Tako jih ta cepiva ne zaščitijo samo pred boleznijo, za katero so bili cepljeni, ampak tudi za druge viruse, med drugim za koronavirus."

Kmalu terenska bolnišnica

V Milanu so končno lahko začeli z opremljanjem terenske bolnišnice s 500 novimi ležišči za okužene s Covid-19 po vzoru na hitro zgrajene bolnišnice v Wuhanu. Stavba je že zgrajena, opremljajo namreč prostore sejma, nove bolnike naj bi sem namestili že čez šet dni. V Lombardiji so medtem začeli z mrzličnim iskanjem zdravnikov, tudi tistih, ki so že v pokoju in tistih iz privatnega sektorja. Žal je po zadnjih podatkih odziva zelo malo. So se pa dela v intenzivi terapiji lotili številni zdravniki drugih specializacij, tudi okulisti in dermatologi. 

Koronavirus v Italiji Tragično Svet Koronavirus: V Italiji boj za življenje izgubilo pet novih zdravnikov

V Italiji so po zadnjih podatkih zabeležili 3.405 primerov smrti zaradi koronavirusa. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi covida- 19 tako prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu. V Italiji se je število smrtnih primerov v primerjavi s sredo povečalo za 14,3 odstotka.

Število okuženih z novim koronavirusom je ob tem naraslo na 41.035 primerov, kar predstavlja 14,9 odstotno povečanje. Okrevalo je 10,3 odstotka več ljudi in sicer 4.440. Število bolnikov na intenzivnih oddelkih italijanskih bolnišnic se je povečalo za 10,7 odstotka; trenutno tam zdravijo 2.498 bolnikov. 

Številni še vedno kršijo karanteno

V Italiji so danes zabeležili rekordno število kršitev karantene, sporoča STA. Kot je objavilo italijansko notranje ministrstvo, so samo danes preverili približno 200.000 oseb, od tega so jih 9407 ovadili zaradi kršitve karantene. Od začetka karantene 11. marca je to največ kršitev v enem samem dnevu, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V skladu z italijansko zakonodajo kršiteljem karantene grozi tri mesece zaporne kazni ali globa v višini 206 evrov. V času karantene smejo Italiji zapustiti svoje domove samo v primeru nujnih razlogov ali kratkih nakupov osnovnih potrebščin.

koronavirus Koronavirus Slovenija Infektolog o vrhu v Sloveniji: 14 dni za Italijo in 9 dni za Nemčijo

anja.scuka@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.