Slovenija
15190 ogledov

Trgovci opozarjajo: "Prav dolgo ne bomo mogli vztrajati"

Trgovina
1/2
Vlada je po opozorilih trgovcev, da dolgo ne bodo mogli vztrajati, spremenila odlok o odpiralnem času trgovin.

Vlada je na 7. dopisni seji ugodila prošnji trgovcev, ki so opozarjali, da takšnega tempa dolgo ne bodo zdržali. Odlok, ki bo začel veljati opolnoči, tako določa, da je obratovalni čas prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, od vsaj 8. ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18. ure. 

Hkrati odlok določa tudi izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve, kar je nujno zaradi organiziranja delovanja le-teh v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Napeli bodo sile, ampak ...

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Marija Lah je pred sprejetjem novega odloka povedala, da bodo trgovci napeli vse sile, da bodo odlok, ki je določal odpiralni čas najmanj do osmih zvečer, skušali spoštovati. "Prav dolgo pa verjetno ne bodo mogli vztrajati," je ocenila. Po njenih besedah je že sedaj nekaj trgovin, ki ne morejo zagotoviti tako dolgega odpiralnega časa.

Potrošniki sicer spoštujejo pravila, nakupi se pretežno opravijo v dopoldanskem času, je Lahova povedala po obisku nekaj trgovin. Trgovci sicer po njenih besedah poročajo o okoli 40 odstotkov nižjem prometu kot lani ob tem času. "Prvi navali so minili, trgovine pa so dobro založene," je še ocenila.

Koronavirus v Italiji Italija Svet Grozljive številke, v enem dnevu 627 mrtvih

Če se počutijo ogrožene, naj ne hodijo na delo

Skrajšanje odpiralnega časa na vsaj 18. uro je v četrtek zahteval Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Kot je dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič, bodo počakali na sklep vlade, nato pa v soboto verjetno člane pozvali, naj - če se počutijo ogrožene - ne hodijo na delo.

Ugotavljajo namreč, da je veliko delavcev preobremenjenih, saj mnogi trgovci zaradi bolniških odsotnosti že sedaj ne morejo zagotavljati dvoizmenskega dela. Sindikat zato opozarja, da bi lahko ob povečanju števila bolniških odsotnosti prišlo do zapiranja trgovin. Rožič je sicer izrazil ogorčenje, da si vlada zvišuje plače, hkrati pa pričakuje, da bodo v teh razmerah delali tudi tisti z najnižjimi plačami. V sindikatu bodo delodajalce pozvali k nagrajevanju tistih, ki morajo trenutno delati.

Stari grad nad Smlednikom Koronavirus v SLO Slovenija Začelo se je: Občina v popolno zaporo cest

Letaki so v nasprotju s prizadevanji vlade

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev ter sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa je vlado pozvala, naj za čas, ko je v veljavi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, v živilskih trgovinah prepove prodajo cvetja in okrasnih rastlin, trgovine naj se omejijo le na prodajo živil in nujnih življenjskih potrebščin. "Potrošniki v teh dneh na dom prejemajo tudi letake s posebno akcijsko ponudbo cvetja, lončnic in drugih nenujnih izdelkov, s čimer se še dodatno spodbuja potrošnike, da obiskujejo trgovine. To pa je v nasprotju s prizadevanji vlade, ki želi stike med ljudmi omejiti na minimum," so sporočili iz OZS.

Janez Janša Sporočilo Janši Slovenija Ostro sporočilo Janši: "General vedno zadnji poje kosilo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Gandolf 21:47 20.marec 2020.

    Povsem primeren čas ,da sindikat odpre pogajanja o novih koletivnih pogodbah, delavniku in ostalo. Sedaj imajo podporo kot še nikoli. Iskoristite svojo ! Posamezne skupine v JS so delale ravno to .(zdravniki,učitelji).Reveži v vladi so si odrezali največjo šnito kruha. ...prikaži večha. Zakaj si ne bi trgovci izborili bolj debelih drobtin.

Sorodne novice