Zdravje
388 ogledov

Kako pravilno po kavo na kavomat?

kava avtomat za kavo lonček za kavo Profimedia
Natančna navodila veljajo za posamezne avtomate, ki ponujajo prehranske artikle in tekočine. Prav posebno navodilo je za uporabo kavomata, je pojasnila vodja klicnega centra za podajanje informacij o koronavirusu dr. Mojca Matičič, specialistka infektologinja.

Vodja klicnega centra dr. Mojca Matičič je prepričana, da bodo ljudje zadnja navodila pristojnih glede ravnanja v času, ko razsaja novi koronavirus, resno upoštevali. Kot je v pogovoru za Val 202 povedala, klicatelje trenutno najbolj zanima, ali je še dovoljeno iti na sprehod ali ne. "Sprehod je dovoljen," je pojasnila in dodala, da odlok dovoljuje skupno gibanje za ožje družinske člane in člane skupnega gospodinjstva, vendar pa priporoča držanje primerne razdalje, če je to možno. "Na sprehod lahko greste, vendar upoštevajte vse varnostne preventivne ukrepe," je poudarila. 

Zelo pogosto vprašanje, ki ga zastavljajo klicatelji, je vprašanje, kje se virus lahko nahaja - kako prijeti kljuko, kako iti v dvigalo, kako dvigniti denar na bankomatu, ali se lahko usedemo na klopco ob sprehajalni poti. 

Koronavirus - soba Infekcijska klinika Koronavirus v SLO Zdravje To so najnovejše številke o obolelih pri nas

"Najnovejša raziskava o tem, kako se virus zadržuje na površinah, je izšla v najuglednejši medicinski reviji New England Journal of Medicine 17. marca. Že v začetku epidemije smo vedeli, da se virus prenaša kapljično ob kihanju in kašljanju, ko kapljice lahko gredo iz ustne in nosne votline, in tudi kontaktno. To pomeni, da te kapljice morajo nekam iti, da se usedejo na določene površine, kjer vztrajajo različno dolgo. Zadnji članek, ki govori o raziskavah v laboratoriju, je pokazal, da najdlje - tudi do 3 dni - virus lahko vztraja v teh kapljicah na nerjavečem jeklu, na kljukah, na plastiki. V prvih petih, sedmih urah je tam virusa veliko, če nekdo tja zakašlja, potem pa se koncentracija virusa na teh površinah vedno bolj manjša. Na kartonu, papirju se je virus obdržal 24 ur, na bakru najmanj, 4 ure. Če je nekdo zakašljal tja, se bo tam virus določen čas zadrževal," je predstavila nove izsledke. 

Klicni center za podajanje informacij o koronavirusu deluje na številki 080 1404.

Splošno pršenje in dezinficiranje javnih površin je po besedah dr. Matičič "absolutno neučinkovito, zaradi tega ker je taka učinkovitost dezinfekcije vprašljiva, saj so po njej te površine razkužene samo za kratek čas". Pomembno je, da se ljudi intenzivno spodbuja, da izvajajo preventivne ukrepe, da se teh površin čim manj dotikajo, če se jih pa že morajo, da se takoj za tem ne dotikajo oči, ust ali nosa itd. "Ljudje naj si redno umivajo roke z milom in vodo ali pa roke razkužijo," je poudarila. 

Koronavirus Zdravje Pomlad novega koronavirusa verjetno ne bo pregnala

Natančna navodila veljajo za posamezne avtomate, ki ponujajo prehranske artikle in tekočine. Prav posebno navodilo je za uporabo kavomata. "Ob vsakem takem aparatu morajo biti bodisi polivinil rokavice bodisi razkužilo, amp, itd. Preden vzamemo kozarec s kavo, odvržemo rokavice in nato z našo čisto roko vzamemo kozarec s kavo. Enako velja, če je tam razkužilo. Najprej razkužimo roke, opravimo vse s kovanci in tipkami, nato ponovno roke razkužimo in vzamemo kozarec," je postopek opisala dr. Matičič.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.