Slovenija
2495 ogledov

Hojs: "Gre izključno za varovanje naše južne meje"

vojska Saša Despot
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bo v začetku prihodnjega tedna vložil predlog za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi.

Za aktivacijo omenjenega člena je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je poudaril, da zakon govori o tem, a državni zbor podeli vojski pristojnosti, da ta razbremeni policijo. Vojska lahko nudi pomoč pri obvladovanju množic, usmerjanju ljudi, privedbi do policijskih postaj ali policistov ter pomaga pri zavarovanju naših zunanjih meja. 

37.a člen Zakona o obrambi
Gre za člen, ki daje vojski izredna pooblastila in omogoča razširitev njenih nalog. Za aktivacijo člena je potrebna dvotretjinska podpora poslancev v DZ. Ker v demokratično urejeni družbi tovrstni člen lahko pomeni določeno stopnjo povečanja moči vojske, so v členu podane varovalke glede širine pooblastil in predvsem njihovega trajanja. Določena je meja do treh mesecev, z možnostjo podaljševanja.


Minister bo predlog najprej poslal v medresorsko usklajevanje, kar bi po njegovih napovedih moralo biti opravljeno do ponedeljka. "Verjamem, da bom lahko že v naslednjem tednu to predstavil poslanskim skupinam. Ne gre za to, da želimo poslati vojsko na ulice, da vojska pride na slovenske ceste. Gre izključno in samo za varovanje naše zunanje meje, naše južne meje, meje s Hrvaško, zunanje schengenske meje," je dejal. "Lahko samo povem, zadnji podatki kažejo, da se vdor ilegalnih migrantov veča, da nimamo razčiščenih odnosov s Hrvaško, ki želi za vračanje migrantov potrdilo, da nimajo koronavirusa. Vse to še dodatno obremenjuje naše policiste," je še dodal. 

Matej Tonin Zaščitna oprema Slovenija Tonin: Slovenija je bogatejša za 300 tisoč mask

Hojs računa, da bo njegov predlog podprla tudi opozicija. "Če predlog ne bo sprejet - verjamem, da bo - lahko v zelo kratkem času nastanejo težave pri slovenski policiji, ki jo rabimo v notranjosti države," je še dodal. 

Kaj vse bi v Sloveniji s seboj prinesla aktivacija 37.a člena, lahko preberete v članku "Na virus s puškami sicer ne bomo streljali ...". Obramboslovec Iztok Prezelj je pojasnil, da "je pomoč vojske v primeru takšnih kriz seveda dobrodošla, vendar pa mora biti čisto vsaka, ampak res vsaka njihova aktivnost povsem v skladu z zakonodajo"

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • fasader56 08:43 21.marec 2020.

    Vojska na mejah mora imeti polna pooblastila policije. Policaje bomo rabili po državi,ko se bo narodu začelo trgat zaradi karanten in pa skrbi,kako preživeti. Bogatuni so itak že spizdili na varnejše kraje.....

  • optimist11 20:04 20.marec 2020.

    Podpiram uvedbo 37.a člena izključno za varovanje meje. Ilegalni prestop migrantov in ponavadi še brez dokumentov je treba preprečiti .

Sorodne novice