Slovenija
74490 ogledov

Kmalu bi lahko bilo prepovedano iti v drugo občino

Aleš Hojs Saša Despot
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je podal odgovore na vprašanja, povezana z novim odlokom o začasni prepovedi javnega zbiranja.

"Opazil sem, da je mnogo ljudi naš odlok vzelo resno," je stanje v državi, po tem, ko je vlada sprejela začasno prepoved javnega zbiranja, komentiral minister za notranje zadeve Aleš Hojs. "Pred pošto, lekarni in trgovinami sem lahko videl ljudi, ki stojijo v primerni razdalji, ne rinejo drug v drugega, se zavedajo resnosti položaja, v katerem smo se znašli." 

Po uveljavitvi odloka so se pojavila določena vprašanja glede posameznih določil, zato je minister razjasnil nejasnosti. Odlok velja za posameznike, ponuja pa dve izjemi, s katerima so omogočili možnost gibanja, premikanja, tudi sprehajanja dvema kategorijama ljudi, za kateri so ocenili, da sta že tako ali tako več ali manj skupaj. Gre za družine ne glede na to, koliko članov jih sestavlja, in za družinske skupnosti, v katerih lahko prebiva neomejeno število oseb. Minister je poudaril, da vlada ne more kontrolirati, kdo je družinski član in kdo živi v družinski skupnosti, pričakujejo pa, da se bodo ljudje vedli odgovorno do svojega zdravja in zdravja drugih ljudi.

Ena od izjem velja tudi za prihod in odhod na delo. Kot je dejal, so ocenili, da ljudje, ki že tako ali tako delajo skupaj, lahko prihajajo na delo v skupini. Pri tem so imeli v mislih, da se vozijo z enim osebnim vozilom, v katerem je lahko največ 5 ljudi.

Podobna omejitev je dovoljena tudi za vse tiste, ki jih rabimo za nujno delovanje državnih, lokalnih in drugih nujnih sistemov, kar bo sporočila Cvilna zaščita. 

Jelko Kacin Koronavirus Slovenija Kacin dramatično: Tako bomo poročali, ko gibanje po Ljubljani ne bo več mogoče

Ob tem je Hojs opozoril, da izjema, ki županom dovoljuje, da s svojim sklepom natančenjše opredelijo, kako se bo posamezna določba opravljala, ne pomeni, da imajo župani pristojnost določati izjeme. Imajo le pravico "do jasnejše opredelitve, kako se člen izvaja. Razlika je v tem, ali nekaj velja v Ljubljani ali Kostelu". 

Poudaril je, da je vlada odlok sprejela "zaradi našega zdravja, zaradi tega, ker svetovne izkušnje kažejo, da lahko omejimo širitev virusa le z zadosti restriktivnimi ukrepi, da v kar največji meri zmanjšamo število obolelih, da bodo oboleli imeli ustrezno oskrbo in da državo spravimo čim prej v normalne tirnice".

Kaj je dovoljeno in kaj ne?

Dostop do parkovnih površin - Parkovna površina in sprehajalna površina nista mesto. Ljudem uredba dovoljuje pristop do parka, gozda, mesta, kjer se bodo sprehajali. "Sprehajanje po mestu ni enako sprehajanju po parkovnih površinah," je dejal Hojs. Pri sprehajanju morajo sprehajalci upoštevati vse ostale preventivne ukrepe, kot je držanje ustrezne razdalje.  

Sprehajanje psa - "Lahko peljete psa na sprehod. Ne v dvoje ne v družbi in tako, da se izogibate ostalim, ki bodo počeli isto," je pojasnil minister. 

Ali grem lahko na sprehod s partnerjem, s katerim ne živim v skupnem gospodinjstvu? - Ne. Kot je pojasnil, odlok predvideva skupno gibanje oseb, ki so v skupnem gospodinjstvu. 

Ali grem lahko kolesarit v naravo sam? - Kolesarjenje je mogoče, opozoril pa je vse kolesarje, naj bodo uvidevni in dajo prostor "tistim, ki zrak, naravo potrebujejo bolj kot vi". Kot je pojasnil, so prejeli več klicev občanov, ki so se pritoževali nad dejstvom, da so se morali na sprehajalnih poteh umikati kolesarjem, ki so neuvidevno vozili mimo njih. 

Študentka Slovenija Vlada na cedilu pustila tudi študente

Čakanje novinarjev na izjavo - To ni več mogoče. "Ravno zato smo uvedli tako podajanje izjav. Nov način komuniciranja je namenjen temu, da smo vsi skupaj bolje zaščiteni," je odločitev, da vlada ne bo prirejala več običajnih tiskovnih konferenc, na katerih so predstavniki medijev lahko zastavljali vprašanja. 

Ali grem lahko na vrt, tudi če je na drugi lokaciji? - "Pojdite tja sami in opravite, kar je treba opraviti, sami," je dejal minister. 

Ali gremo lahko na izlet v naravo ali na vikend v drugo občino? - "Prepričan sem, da se bo kmalu izkazalo, da bo treba v tem odloku kaj popraviti," je odgovor začel minister in poudaril, da bodo popravki namenjeni zagotavljanju dodatne varnosti. "Morda bo že kmalu treba omejitev gibanja omejiti na meje občine. Predvsem bo to odvisno od tega, kako bomo spoštovali odlok," je napovedal. 

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ali imam lahko na zasebnem vrtu piknik? - "Če imate piknik s svojo družino, da. Priporočljivo pa je, da tega ne počnete s prijatelji, znanci," je dejal minister. Pojasnil je, da odlok sicer govori o javnih mestih in dodal, da piknik s prijatelji ni priporočljiv, saj ne želite, da bi morebiti virus prenesli njim ali oni vam.

Ali grem lahko na obisk k bratu ali staršem, če potrebujejo pomoč? - Da. Kot je pojasnil minister, je to dovoljeno. Tudi v tem primeru pa priporočajo, da to stori le ena oseba in ne v skupinah. 

Nadzor nad izvajanjem odloka je v pristojnosti zdravstvene inšpekcije, a bo pri tem sodelovala tudi policija. Policija ima pristojnost, da prebivalce opozori, da jih opozori, da se razidejo. Če tega ne upoštevajo, jih lahko policija kaznuje zaradi neupoštevanja navodil uradne osebe.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36