Slovenija
20813 ogledov

Novo: Stroka naj bi vladi predlagala spremembo semaforja, to nas čaka

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar
Svetovalna skupina za covid-19 bo predlagala vladi dopolnitev semaforja sproščanja ukrepov.

Svetovalna skupina za covid-19 bo po neuradnih informacijah STA danes predlagala vladi dopolnitev semaforja sproščanja ukrepov, da bi v rumeni fazi lahko organizirali prireditve zunaj in v zaprtih prostorih. Prireditev na odprtem bi se po njihovem predlogu lahko udeležila četrtina ljudi, kolikor jih sicer sprejme prireditveni prostor.

Pri tem bi morali udeleženci prireditev tako v zaprtih prostorih kot na prostem izkazati bodisi negativni test na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o preboleli okužbi ali pa potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Prav tako bi morali nositi maske, je neuradno izvedela STA.

Prav tako predlagajo vladi, naj se na ministrskem nivoju EU uskladijo oz. poenotijo glede protokola prehajanja meja, torej koliko odmerkov cepljenja je potrebnih, da lahko posameznik prehaja mejo brez odrejene karantene. To se med državami namreč razlikuje. Vstop v Slovenijo je denimo možen ob enem odmerku cepljenja s cepivom AstraZenece, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni, medtem ko Hrvaška zahteva cepljenje z dvema odmerkoma tega cepiva.

Po trenutno veljavnem semaforju se v rumeni fazi predvideva sproščanje turističnih nastanitev in odprtje srednjih šol in fakultete brez omejitev. Za prehod v rumeno fazo sta potrebna dva pogoja, in sicer manj kot 600 povprečno potrjenih okužb v enem tednu in manj kot 500 hospitaliziranih coivdnih bolnikov.

 | Avtor: Ukom Ukom

Trenutno v bolnišnicah zdravijo 621 covidnih bolnikov, povprečje potrjenih okužb v enem tednu pa znaša 606.

 
Komentarjev 22
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 16:32 28.april 2021.

  Kakšna stroka? Kje pa je še kdo strokoven da ga JJ posluša? Obramboslovec je vseved in se spozna na vse. To je potrdila tudi pristinska univerza, zato je dobil častni doktorat. Samo ne vem zakaj je rdeča na semaforju , ...prikaži več, rdeča je vendar ostanek komunizma. Ali si prav zaradi nostalgije želi noriški kralj vse met rdeče?

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 15:41 28.april 2021.

  In spet bo politika povozila stroko!

 • Dusan21 14:53 28.april 2021.

  Sveža kost za STA in reveže novinarje, za potešit lačne želodčkd