Slovenija
4121 ogledov

Novo v primeru Plečnikovega stadiona

Plečnikov stadion Andrej Blatnik
Agencija RS za okolje je prejela umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo Bežigrajskega športnega parka.

Agencija RS za okolje (Arso) je 21. decembra prejela umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za poseg BŠP in 28. decembra izdala sklep o ustavitvi postopka. Kot so še zapisali, stranka ob umiku vloge ni podala nobenega pojasnila, tega tudi ni dolžna storiti, saj lahko po zakonu o splošnem upravnem postopku kadarkoli umakne zahtevek. Vse stranke v postopku imajo 15 dni od vročitve možnost pritožbe.

Glavni investitor Joc Pečečnik se še ni odzval. Poleg Pečečnika sta deležnika v družbi BŠP še Mestna občina Ljubljana in Olimpijski komite Slovenije.

V Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, kot so zapisali, razumejo, da umik vloge iz postopka za pridobitev okoljevarstvenega soglasja pomeni, da je tudi investitor spoznal, da projekt BŠP na lokaciji Plečnikovega stadiona ni sprejemljiv, saj bi poleg prevelikih okoljskih obremenjevanj pomenil tudi uničenje Plečnikove dediščine. Spomnili so, da projektu poleg prebivalcev nasprotujejo nekateri slovenski in tuji strokovnjaki ter kulturne ustanove in združenja.

stadion Bežigrad Slovenija Rdeča luč za Joca Pečečnika, o okoljevarstvenem soglasju bodo odločali vnovič

Izrazili so upanje, "da to končno pomeni tudi iskanje nove rešitve, ki bo omogočila spomeniško ustrezno obnovo Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, takšni, kot nam ga je zapustil avtor, ter trajno vrnitev obnovljenega spomenika v javno uporabo Ljubljančanom in obiskovalcem za rekreativne namene, turistične oglede itd".

Nazadnje je Arso v ponovnem postopku aprila 2017 izdal okoljevarstveno soglasje, čemur so sledile pritožbe stranskih udeležencev, državni pravobranilec pa je vložil pritožbo kot varuh javnega interesa zaradi neskladnosti projekta z veljavnimi predpisi na področju varovanja kulturne dediščine. Ministrstvo za okolje in prostor je nato 13. novembra 2017 okoljevarstveno soglasje odpravilo ter zadevo vrnilo na Arso v ponovno odločanje.

Maketa Pečečnikovega stadiona Joc Pečečnik Slovenija Joc Pečečnik: "Izgubila se je ljubezen, ne pa zvestoba."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • popokatopetl 23:37 03.januar 2019.

    Ta cela vaja s Pečečnikovim projektom sploh ne bi bila potrebna, če bi Plečnikov stadion le redno vzdrževali. Za večji stadion je lokacija ob obvoznici itak stokrat boljša ideja.

  • ode 18:57 03.januar 2019.

    Pečečnik je poslovnež, ki se je v ta posel podal zaradi pričakovanega dobička in ne, ker bi se mu srce trgalo zaradi propadanja Plečnikove dediščine. Računal je na državni in evropski denar. Zelo verjetno pa bi Ljubljana dobila, poleg Stožic, ...prikaži več še eno brezno brez dna.

  • marsal 17:50 03.januar 2019.

    Edino pametno od njega , da se umika . Saj ni slep , da ne bi videl neizkoriščenega trgovskega dela Stožic. Vreča brez dna , še posebej če je blizu Jankovichi. Kaj pa je načrtoval 4 etaže pod igriščem in ...prikaži večm in 5 ali 6 etaž okoli samega igrišča ??, Mislite da samo garaže ? Verjetno še ene 100 bifejev in butikov ?

Sorodne novice