Slovenija
24755 ogledov

Tako bo videti nova biometrična osebna izkaznica

Upravna enota Linhartova
1/2
Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Na upravnih enotah se bodo v prihodnjih dneh spopadali z veliko gnečo, od danes je namreč mogoče oddati vlogo za izdajo biometrične osebne izkaznice, ki bo vizualno drugačna od dosedanjih, poleg tega pa bo tudi elektronska.

Če bodo vloge za nove osebne biometrične izkaznice nemoteno sprejemali, je možno, da bo nanje treba čakati do pet dni. Z družbe Cetis so namreč prejšnji teden sporočili, da bo zaradi vojne v Ukrajini, ki je povzročila motnje v zadnji fazi razvoja programskega dela, morebiti prišlo do krajšega zamika pri izdelavi dokumenta, zato prosijo za razumevanje.

Biometrična osebna izkaznica je vizualno drugačna od dosedanjih. Vsebuje več kakor 45 grafičnih zaščitnih elementov, med drugim tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave.

Biometrična osebna izkaznica bo od dosedanje dražja za dobrih deset evrov

  • Trajna izkaznica ali z veljavnostjo deset let bo stala 29,53 evra.
  • Izkaznica za otroke do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra.
  • Za otroke med tretjim in dvanajstim letom 24,07 evra.
  • Za najstnike med 12 in 18 letom pa 24,93 evra.

 | Avtor:
To so novosti

Nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.

Nova osebna izkaznica je obenem tudi elektronska osebna izkaznica, saj čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti). To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti.

osebna izkaznica | Avtor:
Potrdilo visoke ravni zanesljivosti in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis sta zaščitena z uporabniškim geslom, ki si ga uporabnik nastavi z začetnim geslom. Začetno geslo imetnik prejme po prejemu osebne izkaznice. Če imetnik uporabniškega gesla ne pozna, ali je neuporabno zaradi prevelikega števila neuspešnih poskusov vnosa, lahko pridobi kodo za ponastavitev uporabniškega gesla.

Kaj omogoča

Nova izkaznica omogoča: 

  • elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje,
  • QR-koda omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini),
  • na novi osebni izkaznici sta poleg naslova prebivališča navedeni še pošta in poštna številka, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva,
  • predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo

osebna izkaznica | Avtor:
Vloga

Vloga za osebno izkaznico se vloži osebno na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji ali na katerem koli diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini.

Priloge k vlogi

Vlogi je treba priložiti:

  • staro osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje ali drugo javno listino, s katero se izkaže istovetnost. Staro osebno izkaznico je treba predložiti v uničenje. Na željo posameznika uradna oseba uničeno osebno izkaznico vrne,
  • fotografijo velikosti 3,5 cm x 4,5 cm, ki mora kazati pravo podobo posameznika ali potrdilo e-fotografa z referenčno številko digitalne fotografije,
  • ob vlogi se državljanu od dopolnjenega 12. leta starosti odvzameta tudi dva ploska prstna odtisa. Prstna odtisa se v evidenci izdanih osebnih izkaznic hranita do vročitve osebne izkaznice, vendar ne več kakor 90 dni od dneva izdaje osebne izkaznice. Po brisanju iz evidence bosta zapisana izključno na čipu na izkaznici.

Če državljanu zaradi začasnih zdravstvenih razlogov ni mogoče odvzeti prstnih odtisov, se izda osebna izkaznica z veljavnostjo enega leta.

Otroci in osebna izkaznica

Otrokom do dopolnjenega 12. leta starosti se izda biometrično osebno izkaznico, ki ni elektronska, ima pa čip z biometrijo. Po dopolnjenem 12. letu starosti pa čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti.

Otrok, ki je starejši od osem let in se že zna podpisati, mora biti ob vložitvi vloge navzoč. Otrokom se prstni odtisi odvzamejo po 12. letu starosti.

Za osebno izkaznico za otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik. V postopku izdaje osebne izkaznice otroku lahko pristojna uradna oseba zahteva soglasje drugega od staršev, če dvomi, da starša izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno.

Podatki o čakalnih dobah na upravnih enotah

Poglejte, kolikšne so čakalne dobe v delovnih dneh po posameznih upravnih enotah za oddajo vloge za najbolj pogoste postopke, tudi za osebno izkaznico in potne liste.Čakalne dobe na upravnih enotah

Veljavnost

Veljavnost biometrične osebne izkaznice je enaka kakor doslej, odvisna je torej od starosti državljana. Biometrična osebna izkaznica bo veljala:

  • tri leta za otroke, mlajše od treh let,
  • pet let za državljane, stare od tri do 18 let,
  • deset let za državljane, stare od 18 do 70 let.

Po dopolnjenem 70. letu starosti se državljanu izda osebna izkaznica s trajno veljavnostjo. 

Veljavnost biometrične osebne izkaznice ne preneha, če potečejo ali so neveljavni kvalificirano potrdilo ali sredstvi elektronske identifikacije.

 

Komentarjev 6
  • eminenca 20:06 28.marec 2022.

    zgleda kot novolčetnja jelka, polno nepomembne šare, kraj rojstva, my ass ... a je mogoče kdo zasledil, da je gor davčna številka, ker mene pri vsakih pogodbah nekaj sprašujejo za davčno, če pokličem isp-ja, hoče najprej davčno ... pizda, spet ...prikaži več nekje en listek, ki ga išem, kaj pa to?

  • jakec1575 12:59 28.marec 2022.

    Te pajaci niso razmislili, da ti za turisticno takso in za bone kopirajo osebno izkaznico. Vec podatkov ko je gor, vecja moznost za krajo identitete. A bojo ukinil obcinske aplikacije za turisticno takso? Al bo vsa janez loh mel moje ...prikaži več podatke na telefonu?

  • QSprm 12:53 28.marec 2022.

    Cemu ne imenujete tega umotvora korona teroristov tako kot je: permanentni PCT, ne pa osebna izkaznica. Kar je tudi edini namen uvedbe orodja popolnega nadzora nad slehernikom. Vse pod licemersko krinko neke digitalizacije. Nekak v stilu uvedbe ac enote visoko ...prikaži več usposobljenih inkasantov, za zagotavljanje vecje varnosti na dalec najbolj varnem delu cestnega omrezja drzave.