Slovenija
370 ogledov

NPZ že v tretjem razredu

Šolar Profimedias
Rezultat, ki ga bodo dosegli učenci na NPZ, bo vpisan v spričevalo, v 9. razredu, bo rezultat prevrednoten v oceno in vpisan v redovalnico. Ocena bo enakovredna učiteljevi.

Nacionalne preizkuse znanja (NPZ) bodo prihodnje leto najverjetneje pisali tudi že tretješolci. Tako kot v šestem in devetem razredu bodo NPZ obvezni.

Pri tretješolcih bodo preverjali učni jezik, večinoma torej slovenščino in matematiko, v šestem razredu bodo poleg tega pisali še teste iz tujega jezika, v devetem razredu pa poleg prvega jezika in matematike bodisi tuji jezik ali katerega od treh predmetov, ki jih bo tisto leto določilo ministrstvo, odgovorno za šolstvo. 

"Zdaj bomo lahko že ob koncu tretjega razreda dovolj zgodaj identificirali učence, ki imajo težave z bralno pismenostjo," je na novinarski konferenci poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Mednarodne primerjave znanja so namreč v preteklih letih pokazale, da imajo naši učenci težave z bralno pismenostjo, posebno pri nalogah, kjer je treba iz besedila poiskati podatke ali ki vsebujejo daljša navodila.

Dosežek vpisan v spričevalo, pri devetošolcih prevrednoten v oceno

Ministrstvo za šolstvo je zaradi model izvajanja NPZ prenovilo zaradi glasnih kritik na račun Izvajanja NPZ. Ena ključnih glavnih novosti je tako odločitev, da bodo dosežek iz evalviranih predmetov učnega jezika, matematike ter tujega jezika v 9. razredu pretvorili v oceno, ki bo vpisana v redovalnico.

Novost bo uveljavljena čez dve leti, saj je pred tem, potrebno spremeniti zakon o osnovni šoli. "Ocena bo enakovredna učiteljevi oceni," je ob predstavitvi predloga novele junija lani dejala ministrica.

Analiza rezultatov NPZ je sicer pokazala tudi, da slabše rezultate NPZ dosegajo učenci, ki so ocenjeni višje in obratno: del učencev s slabšimi ocenami doseže na NPZ boljši rezultat. "NPZ predvsem pokaže, da petka na eni šoli ne predstavlja enakega učenčevega znanja kot petka na drugi šoli," je povedal predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Gorazd Rajher 14:49 14.april 2017.

    bravo g ministrica le tako naprej in otroci bodo še bolj debeli in nezdravi. Umikate športno vzgojo, na cesti puščate športne pedagoge otrokom pa vsiljujete delo na računalniku in sedenje za mizo. Vrhunska predstava za oceno 10+. Poglejte ŠVK, upam ...prikaži več da veste kaj je to in jih primerjajte s temi kartoni iz 10, 20 ali še bolje 30 ali 40 let nazaj in se vprašajte?

  • Pepe007 14:08 13.april 2017.

    Preverjanje brez vpliva na preverjanca nima nobenega smisla. Otroci so se zezali in odajali prazne liste. Učitelji so ponekod staršem priporočali, da slabši učenci na dan NPZ manjkajo. To je bil rezultat NPZ-jev doslej, ko ti na učenčev uspeh niso imeli vpliva.

  • Pepe007 14:06 13.april 2017.

    Zakaj bi bilo to preverjanje nekaj posebnega od ostalega preverjanja, ki je že sedaj?Če bo kaj posebnega, ga bodo takega naredili slabi učitelji, ki se bo prestrašili, da pride na dan njihovo slabo delo. Sicer pa ni nobenega razloga, ...prikaži več da se otrokom pove, da je nek test NPZ. Test tudi ne bo imel večje teže od ostalih, ki jih pripravi učitelj. Bo pa enakovreden. Doslej je bil vreden manj.