Slovenija
21 ogledov

O Janševem mandatu glasovanje v sredo

Janez Janša Saša Despot
Državni zbor bo na predlog mandatno-volilne komisije o mandatu Janeza Janše odločal v sredo na izredni seji, s pričetkom ob 12. uri.

Komisija je po devetih urah razpravljanja včeraj le odločila, da naj vsi poslanci glasujejo o tem, da Janezu Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Če ta sklep ne bo sprejet, pa naj bi Janši zaradi obsodbe mandat preneha. S slednjim pa naj bi se državni zbor le seznanil.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza vztrajal, da uvrstitev te točke dnevnega reda glede na sklepe mandatno-volilne komisije ni v skladu s poslovnikom parlamenta. Brglez pa je vztrajal pri nasprotnem in tako točko odločanja o mandatu vseeno uvrstil na sejo. 

Glede na stališča poslanskih skupin koalicije ter ZL in ZaAB gre sklepati, da poslanci ne bodo izglasovali sklepa, da Janši mandat ne preneha. Menijo namreč, da pravnomočno obsojen poslanec na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, ne more opravljati poslanske funkcije. Z zavrnitvijo omenjenega sklepa bi nastopili pogoji za ugotovitev državnega zbora, da Janši preneha mandat na podlagi 9. člena zakona o poslancih.
Komentarjev 6
  • francek 13:24 11.oktober 2014.

    Tovariši prihranite še malo energije za bankirje, ki so na znanem kraju in ob znani uri... podeljevali nepovratne tovarišijske kredita, da jih bodoletela kazen.

  • Zvonko Bohar 19:56 10.oktober 2014.

    stvar je jasna kot solza-zapornik nima kaj iskati v parlamentu,sploh pa če si obsojen za korupcijo-gotof je in pika

  • Senior 18:16 10.oktober 2014.

    Pa še res je!