Slovenija
26 ogledov

O kaznih za smrt v Celovških dvorih

Stanovanja v Celovških dvorih naj bi bila vseljiva konec junija. Žurnal24 main
Inšpektorat za delo je v primeru Celovški dvori po zakonu o varnosti in zdravju izdal plačilne naloge v skupni – skromni – višini 4298 evrov.
 
 

Postopki še niso končani, torej še vedno velja domneva nedolžnosti.

Borut Brezovar

 
Borut Brezovar, glavni inšpektor RS za delo, je v primeru Celovški dvori kaznoval podjetji Vegrad in Otis Lift iz Trzina.

Kot smo pisali pred enim mesecem, je pristojni inšpektor izdal prepovedno odločbo izvajanja del na delu gradbišča, kjer se je 10. decembra zgodila smrtna delovna nesreča, ureditveno odločbo in pet plačilnih nalogov. Takrat nam niso povedali natančneje, kdo je bil kaznovan in kako, ker izrečeni ukrepi še niso bili pravnomočni, zato smo vprašanje zastavili znova.

 

Padec v globino

Nesreča. Delavec je 10. decembra lani na gradbišču Celovški dvori padel 30 metrov v globino in umrl.

Nesprejet predlog. Nevidni delavci sveta (IWW) so predlagali, da bi delavcu v Celovških dvorih postavili spominsko ploščo, a Mestna občina Ljubljana tega ne dovoli.

Statistika. Od leta 1998 do vključno 2007 je bilo v Sloveniji 199 nesreč, v katerih so umrli delavci.

Vegrad na sodišču
Velenjski Vegrad, ki gradi Celovške dvore, je bil kaznovan kot delodajalec, ker "ni poskrbel, da delavci prejmejo informacije o tveganjih glede varnosti in zdravja pri delu ter informacije o delavcu, ki je določen za prvo pomoč, požarno varstvo in evakuacijo delavcev". Inšpektor je izdal dva naloga, prvega v višini 1251,88 evra pravni osebi, drugega v višini 208,65 evra pa odgovorni osebi, vodji gradbišča. Takšne kazni so določene v zakonu o varnosti in zdravju (ZVZD).

"Pravna oseba je vložila zahtevo za sodno varstvo, zadeva je predana pristojnemu okrajnemu sodišču," pojasnjuje Brezovar. Dodaja, da odgovorna oseba globe ni poravnala niti ni v roku vložila zahteve za sodno varstvo. Pristojni inšpektor je v tem delu zadevo odstopil Dursu v izterjavo. Brezovar opozarja, da postopki še niso končani, zato velja domneva nedolžnosti, dokler odgovornost ne bo ugotovljena s pravnomočno odločbo.

Več kazni za Otis Lift
Delodajalec Otis Lift je večkrat kršil uredbo o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, so ugotovili inšpektorji. Izdali so mu odločbo o prepovedi opravljanja delovnega procesa oziroma uporabe sredstev za delo do odprave nepravilnosti in ureditveno odločbo, pravi Brezovar. "Upravni inšpekcijski nadzor še teče," dodaja.
Pravna oseba je dobila plačilni nalog (1251,88 evra), prav tako odgovorni vodja montaže (208,65 evra), saj s pisnim sporazumom niso določili ukrepov za varnost in delavca, ki je odgovoren za njihovo izvajanje. Pravna in odgovorna oseba sta dobili še plačilna naloga (1251,88 in 125,19 evra) zaradi kršitve omenjene uredbe. Zneske so poravnali v polovičnem znesku, kar omogoča zakon o prekrških.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.