Slovenija
3487 ogledov

"O morebitnih ozadjih ne želimo ugibati"

Alenka Bratušek Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Predlog ministrice Alenke Bratušek glede družb Eles in Borzen na vladi ni bil sprejet. Na ministrstvu razočarani.

Vlada je danes obravnavala predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek za spremembo aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, da bi, kot so to že storili pri družbi SODO, spremenili način potrjevanja direktorjev teh družb. Vendar pa ta predlog danes ni bil potrjen, je po seji dejal premier Marjan Šarec.

Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, so gradivo medresorsko uskladili, pregledala ga je tudi služba vlade za zakonodajo. Oba predloga je obravnaval in sprejel tudi odbor za gospodarstvo, zato sta bila uvrščena na dnevni red današnje seje vlade, kar po njihovem pomeni, da sta bila pripravljena strokovno in zakonsko neoporečno.

Kljub temu na seji vlade nista bila sprejeta, o čemer so člani vlade odločili z glasovanjem, "kar je na vladnih sejah zelo redka oblika odločanja". Nenavadno se jim tudi zdi, da se je večina članov vlade pri glasovanju vzdržala, proti je glasoval samo en član vlade. "Na ministrstvu ne vemo, zakaj pri odločanju niso prevladali strokovni in pravni argumenti, o morebitnih ozadjih in interesih, ki so prevladali, pa ne želimo ugibati," so dodali.

Na odboru s pridržkom

Na to so se odzvali v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), kjer so pojasnili, da je bilo omenjeno gradivo (akt o ustanovitvi) na vladnem odboru za gospodarstvo potrjeno s pridržkom, ker ni bilo usklajeno. Sicer pa poslovnik vlade predvideva glasovanje kot eno od rednih načinov odločanja vlade.

Bratuškova je predlagala, da bi po izboru kandidata za direktorja, ki bi ga tako kot doslej opravil nadzorni svet, končno besedo pri potrjevanju imela vlada. V minulih tednih je bila sicer deležna očitkov, da je s spremembo statuta v primeru družbe SODO vplivala na odprt razpis za direktorja družbe, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek.

volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek Slovenija Da se je vmešavala? "To so laži, zgrožena sem!"

Ozadje

Razpis za direktorja je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa naj bi po informacijah Planet TV ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati razpis, a ji to ni uspelo. Bratuškova je zanikala, da bi kadarkoli govorila s prvo nadzornico.

Vlada je nato sredi odprtega razpisa na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Dva dni po tej spremembi se je na razpis ob aktualnem direktorju Vodušku po poročanju Planet TV prijavil še protikandidat.

V družbi SODO so bili nad sklepom vlade, s katerim je ta postala pristojna za potrjevanje direktorjev družbe, začudeni. Presenetilo jih je, da je vlada sredi razpisa spremenila pravila, čeprav bi, kot so ocenili za STA, to lahko storila prej.

Alenka Bratušek Zanika Slovenija Bratuškova: "Niti slučajno ne bom odstopila"

Pojasnila ministrice

Kot je pojasnila Bratuškova, se je za spremembo akta odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti. Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala.

Zanikala je, da bi šle omenjene spremembe mimo vednosti premierja Marjana Šarca, sklep o spremembi omenjenega akta pa je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno. To, da se je statut spreminjal v času razpisa in v času dopustov, pa se ji ne zdi sporno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • borut08 16:47 20.september 2019.

    Pranje mozganov,mafijska drzava in ta rezim je pomemben,da se obdrzi in ne posameznik in tako mafijaka drzava piskrbi za elite.

  • puelasedulaest 23:33 19.september 2019.

    Alenko in Jelko Godec je potrebno utišati, ker sta začela stricem in lobijem rezati kradljive lovke. Tu se točno vidi kako močni so strici in ostali lopovi, nihče jih ne more ustaviti. Kaj pa narod????????

  • perhan63 21:29 19.september 2019.

    https://youtu.be/NYeLG0wG--k