Slovenija
760 ogledov

O prihodnosti so odločali starci

referendum drugi tir Saša Despot
Statistični podatki, ki so jih prvič zbirali pri DVK, so zgovorni.

Državna volilna komisija je objavila statistične podatke udeležbe na referendumu o zakonu o drugem tiru po spolu in starostnih skupinah. 

Medtem ko je odstotek žensk in moških na referednumu relativno izenačen, bode v oči podatek o starostni udeležbi udeležencev referenduma. Moških je bilo za štiri odstotke več, saj je bilo med volilnimi udeleženci 52 odstotkov moških in 48 odstotkov žensk.

referendum drugi tir Referendum Slovenija Ne v Kopru, najvišja podpora drugemu tiru v Hrastniku!

Med starostnimi skupinami izstopa skupina volivcev nad 61 let. Takih je bilo kar 37 odstotkov med vsemi udeleženci referenduma. S 26 odstotki je močna tudi starostna skupina 46 do 60 let, medtem ko je odstotke volilnih upravičencev, starih med 31 in 45 let le 18 odstoten. 

Volilna udeležba po starosti | Avtor: DVK DVK

Približno enako, 19 odstotkov udeležencev referenduma je bilo v najmlajši starostni skupini med 18 in 30 let. 

Podatke zbirali tudi na predsedniških volitvah

Gotovo bodo z vidika starostnih skupin in spola zanimivi tudi podatki o udeležencih predsedniških volitev. Letošnje predsedniške volitve so bile namreč prve, na katerih je DVK zbirala tudi statistične podatke volivcev, ki so prišli na volitve. 

referendum drugi tir | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Direktor DVK Dušan Vučko je pojasnil, da bodo tudi te podatke statistično obdelali in jih javno objavili, v pomoč pa bodo lahko tako analitikom kot strankam ali študentom. 

referendum, volišče, volilna skrinjica Volitve Slovenija Če ste v nedeljo šli na volišče, so o vas zbrali tudi naslednje podatke

Do sedaj so imeli določene podatke, a so do njih prišli na podlagi projekcij, zato niso bili tako natančni kot so z novim načinom zbiranja. 

Odločili so volivci, ki so ostali doma

Na referendumu o zakonu o drugem tiru so sicer odločili volivci, ki so ostali doma. Glasovanje se je končalo s podporo zakonu, za kar je glasovalo dobrih 53 odstotkov tistih, ki so se udeležili glasovanja, a tudi če bi bila številka v prid nasprotnikov zakona, saj je bila udeležba na referendumu prenizka. 

Pobudnikom z referendumom ni uspelo, saj bi se morala za zavrnitev zakona izreči večina udeležence, pri čemer mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma okoli 340.000 volivcev.

drugi tir Slovenija Kaj morate vedeti o drugem tiru Tovorni vlak je zahteval smrtno žrtev. Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal2 Slovenija O čem bomo na nedeljskem referendumu sploh glasovali?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Skipi 17:46 26.oktober 2017.

    Upokojencev je največ, imajo največ časa ker drugega tako nimajo za počet. Velika večina jih živi za časom kar se kaže tudi v slovenski politiki saj imamo že 25 let iste obraze. Če prišteješ še nekaj omejencev iz srednjega razreda ...prikaži več tako ne moreš nič spremenit tudi če bi hotel. Ko greš v penzijo vzet volilno pravico saj ničesar več ne prispevajo v državo ampak samo še jemljejo. S tem ni nič narobe samo njihove napake bomo plačevale mlajše generacije oz. jih že sedaj.

  • maresem 17:16 26.oktober 2017.

    I.H. Jebali tebe starci v glavo. Ti jim ne sežeš s svojo primitivnostjo niti do kolen.... So pa vsaj državotvorni z razliko od maminih nedonošenčkov, ki jim je malo mar za prihodnost države.

  • Janez_53 15:15 26.oktober 2017.

    Po mojem mnenju lahko le butelj napiše, da "so o prihodnosti odločali starci"!!!